«Ζεσταίνουν» κάλπες και ψηφοδέλτια για Μαιο?

Ραγδαίες είναι από δω και μπρος οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος. Η φημολογία για εκλογές την άνοιξη είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ με βάση την πολιτική ατμόσφαιρα και τη Συμφωνία των Πρεσπών να πλησιάζει τη Βουλή όλα πλέον είναι πιθανά.

Η ρήξη Καμμένου-Τσίπρα, με έντονο παρασκήνιο, σίγουρα επιταχύνει τις εξελίξεις, αλλά δεν καθορίζει τις εκλογές. Όπως αναφέρθηκε από στέλεχος της κυβέρνησης πρόσφατα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη προετοιμάζεται για προκήρυξη εθνικών εκλογών το Μάιο, ενώ η αντιπολίτευση «ζεσταίνει» κάλπες και ψηφοδέλτια.

Μπορεί όλοι να κινούνται περιμένοντας τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, κανείς πάντως δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά το τί τελικά θα πράξει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Την ώρα όμως που όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται βήματα, τα οποία δείχνουν προς μόνο μία κατεύθυνση. Αυτή, της προκήρυξης εθνικών εκλογών τον Μάιο.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο κ. Τσίπρας δημοσίως διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού καλά κρατεί, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η επιβεβαίωση της πρόθεσης του Μεγάρου Μαξίμου να προετοιμάσει πλήρως το έδαφος για κάλπες τον ερχόμενο Μάιο ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη. Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη.

Το κυβερνητικό στέλεχος σε συνέντευξή του στο news247, μπορεί να τόνισε ότι “βλέπει” εκλογές τον Οκτώβριο, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται ΚΑΙ για πενταπλές εκλογές, στις 26 Μαΐου, σύμφωνα με το Liberal.

Ο κ.Πουλάκης προχώρησε σε μεγαλύτερες λεπτομέρειες τονίζοντας ότι σιέλ ψηφοδέλτια θα χρησιμοποιηθούν για τις ευρωεκλογές και λευκά για τις εθνικές, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στην ίδια συνέντευξη ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ετοιμάζονται παραγγελίες για 140.000 κάλπες, ενώ θα διπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα, από 15.000 με 20.000 που είναι σήμερα, στα 35.000.

Είναι προφανές λοιπόν ότι ανεξαρτήτως του τί τελικώς θα κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μέσα στα επόμενα 24ωρα και πως το Μέγαρο Μαξίμου θα θελήσει να επικοινωνήσει το τέλος της κοινής πορείας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο άλλωστε έχει ήδη αποφασιστεί, ο πρωθυπουργός δείχνει να καταλήγει στις αποφάσεις του για το χρόνο των εκλογών.

Μέχρι πριν λίγες μέρες από το Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι είναι σε πλήρη ισχύ το μορατόριουμ με τον Τσίπρα, έως ότου τουλάχιστον έρθει για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική Βουλή.

Στην πραγματικότητα, όμως, άλλο είναι το ερώτημα που θα κρίνει τις εξελίξεις και συγκεκριμένα τη μακροβιότητα της κυβέρνησης. Υπάρχει το μέτωπο των 150 βουλευτών, ώστε να μην περάσει η πρόταση δυσπιστίας που κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει η ΝΔ, ακόμα και εάν ο Καμμένος και οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν επιλέξουν να την ψηφίσουν; Το Μαξίμου πάντως, επιμένει σταθερά ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο για να εξαντλήσει την τετραετία όσο και για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη στάση Καμμένου απάντησε ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας.

Αυτό είναι εφικτό μόνο αν στο παρασκήνιο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βρει νέα κυβερνητική πλειοψηφία με τη στήριξη βουλευτών όπως οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, οι Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, βέβαια η Κατερίνα Παπακώστα και πιθανότατα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει πως αν και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να ρίξει κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, δηλώνουν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για κάλπες και μπαίνουν πλέον στην “εκλογική” ευθεία. Εκλογές το αργότερο ως το Μάιο «βλέπουν» στη ΝΔ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες τοιμάζουν ψηφοδέλτια και αλλαγές στο κόμμα που θα δούμε την τρέχουσα εβδομάδα.

Το ραντεβού Τσίπρα-Παπαχριστόπουλου που «ενόχλησε» τον Καμμένο

Μια συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε την σαββατιάτικη έκρηξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Συνομιλητές του Πάνου Καμμένου λένε ότι μόλις ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έμαθε για τη μυστική συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Παπαχριστόπολου, θεώρησε ότι παραβιάζεται η συμφωνία που είχε κάνει με τον πρωθυπουργό να μην συμπεριληφθεί κανένα από τα πρόσωπα που είναι σήμερα βουλευτές των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

«Εχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές», είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις 14 Δεκεμβρίου στο «Ποντίκι».

Η πληροφορία για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, τον βουλευτή των ΑΝΕΛ που έχει ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρείται από τον Πάνο Καμμένο σαν ένδειξη «αποστασίας».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξοργίστηκε, λένε συνομιλητές του, πολύ περισσότερο επειδή ο Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο έχει πολύ συχνή επικοινωνία δεν τον είχε ενημερώσει για το ραντεβού με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Πολύ ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, την ημέρα που συναντούσε μυστικά τον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε στους δημοσιογράφους για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ: «Ούτε αυτός ανησυχεί, το έχει πάρει απόφαση», σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει την απειλή Καμμένου ότι θα παραιτηθεί όταν η συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Η αφορμή για να ξεσπάσει δόθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας από μια συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά. «Ο Πάνος Καμμένος ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του» είπε σε συνέντευξή του στο news247 το Σάββατο ο τέως υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απασφάλισε.

«Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία» έγραψε για τον Νίκο Κοτζιά ο Πάνος Καμμένος χωρίς να κατονομάζει τον άσπονδο εχθρό του και τέως, πλέον, υπουργό Εξωτερικών.

Τότε έκανε την ανάρτηση στο τουίτερ:

Με sms συνομιλούν δυο μέρες Τσίπρας – Καμμένος

Από την στιγμή που προέκυψε το θέμα με το μυστικό ραντεβού του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστοπουλου με τον πρωθυπουργού, το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα, πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, έχουν ανταλλάξει αρκετά sms.

Από το περιβάλλον του προέδρου των ΑΝΕΛ προεξοφλούν εξελίξεις εντός της βδομάδας που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην αποχώρηση του συγκυβερνώντος κόμματος από την κυβερνητική συμμαχία.

Με δεδομένη την στάση Καμμένου, ο κ. Τσιπρας έχει εξουσιοδοτήσει τις τελευταίες ώρες δυο υπουργούς που διατηρούν καλές σχέσεις με τον υπουργό άμυνας, προκειμένου να τον πείσουν να μην διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.

Σε ρόλο μεσολαβητή βρίσκονται ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχαλης Καλογηρου και ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολακης, οι οποίοι μέχρι στιγμης δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τον κ. Καμμένο να μην υλοποιήσει την απειλή του.

Πάντως το γεγονός ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος συνομιλούν μόνο με sms δείχνει πολύ περισσότερα απ αυτά που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

 

πενταπόσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close