ΕΧΕΙ ΕΠΕΛΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν διαφωνεί με την πολιτική της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογαπροβληματικών τραπεζών και αποκαλεί «παυσίπονο» τουςτρόπους διάσωσης των χωρών σε κρίση.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική ΡαδιοφωνίαDeutschlandfunk ασκεί έντονη κριτική στην ΕΚΤ και υποστηρίζει πως «πρακτικά έχει έλθει πλήρης καταστροφή στο ευρώ». Όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle, η παρέμβαση του Ζιν συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση κειμένου που φέρει την υπογραφή 200 οικονομολόγων, το οποίο στηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική της ΕΚΤ και το οποίο ο γερμανός οικονομολόγος δεν έχει υπογράψει.
 
Ο γερμανός οικονομολόγος εξηγεί το γιατί: «Κοιτάξτε, αυτό που η ΕΚΤ δεν κάνει εδώ και καιρό είναι να καλύπτει μόνο με ρευστό τις τράπεζες. Εκείνο που κάνει είναι να δίνει σε προβληματικές τράπεζες διαφόρων χωρών στήριξη και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. 
 
Υποστηρίζει ουσιαστικά τις ίδιες τις χώρες σε κρίση αγοράζοντας ομολόγα. Αυτό είναι και το επίμαχο σημείο αυτού του προγράμματος.
 
Υπόσχεται αγορά απεριόριστου αριθμού ομολόγων απόκράτη που πλήττονται από την κρίση, λέγοντας τελικά  στους ιδιοκτήτες αυτών των ομολόγων, μην ανησυχείτε, αν δεν πάει καλά, πριν χρεοκοπήσει η χώρα μπορείτε να έρθετε σε μένα. Θα τα αγοράσω και θα αναλάβω εγώ να καλύψω τις απώλειες. Αυτό όμως σημαίνει, ότι έτσι επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, δεδομένου ότι ιδιοκτήτες της ΕΚΤ είναι τα υπουργεία Οικονομικών».
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Χανς-Βέρνερ Ζιν θεωρεί ότι οι200 υπογραφές ενός κειμένου που κυκλοφορεί εδώ και τρεις εβδομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι λίγες, ενδεικτικό της γενικότερης διαφωνίας των εμπειρογνώμων έναντι της πολιτικής της ΕΚΤ.
 
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση στις χώρες της νότιας Ευρώπης, την περιγράφει ως καταστροφική. «Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση» υποστηρίζει. «Η μαζική ανεργία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα φτάνει το64%, στην Ισπανία ξεπερνά το 65%. Ο μέσος όρος ανεργίας σε αυτές τις χώρες φτάνει στο 27%. Αναρωτιέμαι πόσο καιρό ακόμη θα αντέξουν.
 
Πρακτικά έχει έλθει πλήρης καταστροφή στο ευρώ. Οι χώρες με το ευρώ είχαν πρόσβαση σε φτηνό χρήμα, για πολλά χρόνια αύξαναν μισθούς και τιμές, περνούσαν καλά, ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, δημιουργούσαν ελλείμματα που χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό. Και μετά ήρθε η κρίση και διαπιστώθηκε ότι έχασαν την ανταγωνιστικότητά τους. Και εδώ βρισκόμαστε. Η επιστροφή είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, αναζητούνται συστήματα διάσωσης, αλλά είναι μόνο παυσίπονα».

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close