Επεισόδια στη Μυτιλήνη μεταξύ κατοίκων και αλλοδαπών που έχουν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς


Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια -αλλά που θα πρέπει πλέον να μάθει να ζει με αυτές- εξελίσσονται στη Μυτιλήνη. Μεγάλη ομάδα πολιτών προσπάθησαν να απομακρύνουν ομάδα αλλοδαπών, που για πέμπτη μέρα έχει καταλάβει την πλατεία Σαπφούς, πρακτικά με το “έτσι θέλω.”

Οι παράνομοι μετανάστες που πλέον είναι στην πλατεία περισσότεροι από τις άλλες μέρες, αφού σε ενίσχυση των όσων βρισκόταν εκεί κατέβηκαν και άλλοι από τον καταυλισμό της Μόριας, απώθησαν τους πολίτες του νησιού, οι οποίοι αισθάνονται πλέον ως «φιλοξενούμενοι» στον τόπο τους, πυκνώνοντας τις γραμμές τους σε κυκλική διάταξη.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν μεταξύ των πολιτών και των παράνομων μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ περικύκλωσε τους αλλοδαπούς.

Οι πολίτες μπροστά στην αρνητική στάση των αλλοδαπών οι οποίοι έχουν μετατρέψει το κέντρο της πόλης σε υπαίθριο καταυλισμό αντέδρασαν πετώντας πλαστικά μπουκάλια νερό προς τη μεριά των Αφγανών ενώ και κατά διαστήματα επιχειρούν να διασπάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προστατεύουν τους αλλοδαπούς.

Μάλιστα για να αντιμετωπιστούν κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν και χημικά εκτός της συνήθους μεθόδου της απώθησης που χρησιμοποιεί η Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι κάποια στιγμή από μεριάς των συγκεντρωμένων πολιτών πετάχτηκε προς τους μετανάστες και μια ναυτική φωτοβολία, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή φωτιά.

Οι κάτοικοι ζητούν το αυτονόητο: Δηλαδή την άμεση εκκένωση της πλατείας, ενώ οι μετανάστες προκλητικά αρνούνται να αποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους, ως να ήταν στην πατρίδα τους.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλα ξεκίνησαν περίπου στις 8 το βράδυ αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε παρακείμενο στην πλατείας Σαπφούς χώρο. Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές Έλληνες στρατιωτικούς.

Γύρω στις 22.00 οι συγκεντρωμένοι που ως τότε προσπαθούσαν απλώς να απωθήσουν τους αστυνομικούς ενισχύθηκαν από ομάδες νεαρών από χωριά του νησιού, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω της σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου, από γνωστό ακροδεξιό.

Ήταν τότε που ξεκίνησαν επεισόδια, με τους ακροδεξιούς να ανάβουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν φωτοβολίδες και βεγγαλικά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Κάποια στιγμή, περί τις 23.00, επιχείρησαν «κυκλωτική» κίνηση, επιτιθέμενοι από τη μεριά της αγοράς, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε πεδίο μάχης ολόκληρη η πλατεία Σαπφούς και η προκυμαία Μυτιλήνης.

Ακροδεξιά στοιχεία εκτόξευσαν εναντίον παιδιών και γυναικών προσφύγων και μεταναστών φωτοβολίδες και κροτίδες. Η αστυνομία έκανε τότε χρήση χημικών.Στη 01.00 τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Οι ακροδεξιοί έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι.

Περίπου στις 03.00 απωθήθηκαν από τον χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους αλλοδαπούς πολίτες και κάποιοι ντόπιοι. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων που κατευθυνόταν στον χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Την ίδια ώρα ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή για την πιθανότητα αντιπερισπασμού.

Στις 05.20 σήμερα άρχισε η επιχείρηση της αστυνομίας για τη μεταφορά των αλλοδαπών στη Μόρια, η οποία ολοκληρώθηκε στις 05.30.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, κυρίως μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button