Επίθεση και εντολή κατάληψης της Τρίπολης διέταξε ο Χαφτάρ..Σκοτώνουν τους Τούρκους που εστειλε ο Ερντογάν

Ο LNA έχει περικυκλώσει την πόλη..

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Λιβύη με την ανακοίνωση μέσω διαγγέλματος στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, της έναρξης της επίθεσης των στρατευμάτων του LNA στην Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράζ.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έδωσε το «πράσινο φως» για την τελική μάχη για την Τρίπολη, υποστηριζόμενος από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, έναντι της κυβέρνησης της Τρίπολης και των εξτρεμιστικών πολιτοφυλακών της που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Τελικά, όπως αποκαλύπτουν λιβυκές δημοσιογραφικές πηγές, το Ισραήλ δεν είναι αμέτοχο στα τεκταινόμενα στην Λιβύη, παρά τα εσωτερικά του πολιτικά ζητήματα και φέρεται να συμμετέχει ενεργά κατά των τουρκικών δυνάμεων που δρουν ανεξέλεγκτα στην χώρα αυτή εδώ και μερικούς μήνες κάτω από άκρατη μυστικότητα.

Λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων, αποκαλύπτει ότι ο ηγέτης του LNA στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ συναντήθηκε εδώ και μήνες κρυφά με αξιωματούχους των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με άμεσο αποτέλεσμα Ισραηλινοί “σύμβουλοι” και στρατιωτικές ομάδες “εκπαιδευτών”, να προετοίμασαν τις δυνάμεις του για ευρείας διάρκειας  αστικό πόλεμο.

Την πληροφορία μετέφεραν και αιγυπτιακές πηγές στις μυστικές υπηρεσίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σκοπός (Τούρκοι στρατιωτικοί στην Λιβύη) ενώνει τους πάντες αυτόματα.

Πρόκειται για μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία οδήγησε την Αίγυπτο να συντονίζει τη μεταφορά δεκάδων εξειδικευμένων Ισραηλινών αξιωματικών σε εδάφη ελεγχόμενα από τον Χαφτάρ στη Λιβύη, για να πραγματοποιήσουν την εκπαίδευση των δυνάμεων του στον αστικό πόλεμο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, οι συμμαχικές του φυλές αλλά και οι Ρώσοι μισθοφόροι, είναι σήμερα 3 χλμ, μακριά από την πρωτεύουσα Τρίπολη και την ήττα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA) υπό την ηγεσία του τουρκικής καταγωγής Fayez Sarraj.

Οι πηγές επισημαίνουν ότι η εμπλοκή του Ισραήλ ήρθε την στιγμή που οι δυνάμεις του Χαφτάρ προωθήθηκαν στα περίχωρα της Τρίπολης και απαιτούνταν αλλαγή της τακτικής για την κατάληψη της πόλης.

Ο ισραηλινός στρατός και οι κομάντος του είναι τρομερά εξειδικευμένα στον αστικό πόλεμο, έχοντας διεξάγει πολλές μάχες σε πυκνοκατοικημένα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Χαφτάρ και των ισραηλινών ήταν οι πρώτες του είδους που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφος της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή οι Αιγύπτιοι έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για αποστολή όπλων στον Χαφτάρ, ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik στα αραβικά, αναφέρει ότι το Αιγυπτιακό Ναυτικό ανέπτυξε ομάδα μάχης στη ΝΑ Μεσόγειο, καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται στην περιοχή μετά από την απόφαση του Ερντογάν να αποστείλει εκστρατευτική δύναμη στη Λιβύη για να υποστηρίξει το GNA στην Τρίπολη.

Walid Phares

@WalidPhares

Escalation over Libya could endanger Mediterranean stability, after the Erdogan Gov signed a partition of maritime zones with Tripoli Gov. As Ankara is considering landing an expeditionary force in Libya, sources say Greece, Egypt & the UAE may also send forces to counter Turkey. https://twitter.com/nytimesworld/status/1204615055842664448 

New York Times World

@nytimesworld

“If morale snaps, it is a terrifying thing,” one analyst said of Tripoli’s defenders. “And who knows when it is going to give way?” https://nyti.ms/2E4kthD 

Walid Phares

@WalidPhares

Per Sputnik News, Egyptian Navy deployed a task force in the SE Mediterranean as tensions escalate in the region following a decision by the #Erdogan Gov to send an expeditionary force to Libya to support the GNA in Tripoli. #Egypt is backing the LNA.https://arabic.sputniknews.com/arab_world/201912111043696176-%D8%A7%D9%84%D9%82%D9%88%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D9%8A%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%8A%D8%A9-%D8%AA%D8%AD%D8%B1%D9%83-%D8%AA%D8%B4%D9%83%D9%8A%D9%84%D8%A7-%D9%82%D8%AA%D8%A7%D9%84%D9%8A%D8%A7-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D8%AD%D8%B1-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7-%D9%88%D8%B3%D8%B7-%D8%AA%D9%88%D8%AA%D8%B1-%D9%85%D8%B9-%D8%AA%D8%B1%D9%83%D9%8A%D8%A7/ 

القوات البحرية المصرية تحرك تشكيلا قتاليا في البحر المتوسط وسط توتر مع تركيا

نفذت القوات البحرية المصرية عددا من الأنشطة القتالية ذات النوعية الاحترافية التي تهدف إلى فرض السيطرة البحرية على المناطق الاقتصادية بالبحر وتأمين الأهداف الحيوية في المياه العميقة.

arabic.sputniknews.com

See Walid Phares’s other Tweets

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Αιγύπτιοι θα διατηρούνμόνιμη TASK FORCE στην περιοχή της Α.Μεσογείου με σκοπό την άμεση αντίδραση στα όποια σχέδια της Τουρκίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και η πρόκληση ταραχών από τα μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας εντός του εσωτερικού της Αιγύπτου.

Amichai Stein

@AmichaiStein1

1 \ Israel is examining the implications of recent Turkish officials statements that they will not allow the laying of a gas pipeline that is supposed to transfer gas from Israeli reservoirs to Europe in the recently acquired maritime economic territory >>

32 people are talking about this

Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά εξετάζει τις συνέπειες των πρόσφατων δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι δήλωσαν ότι «δεν θα επιτρέψουν στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED», που υποτίθεται ότι θα μετέφερε φυσικό αέριο από ισραηλινά κοιτάσματα στην Ευρώπη μέσω Κρήτης στο προσφάτως αποκτηθέν θαλάσσιο οικονομικό έδαφος.

Όλα αυτά όμως «μυρίζουν» εξελίξεις και μάλιστα συγκλονιστικές, οι οποίες μας οδηγούν κατευθείαν στο εσωτερικό της Τουρκίας και στην δημιουργία πιθανών «γεγονότων».

Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται για την κρίση στη Λιβύη και η Τουρκία παρακολουθεί ανήμπορη όλα τα εγκλήματά της να έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και όσα δήλωσε στην ελληνική τηλεόραση, η Άγκυρα έχεις στείλει και στρατιώτες στη Λιβύη, εκτός από τα δεκάδες drone, τεθωρακισμένα και σχετικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό που συστηματικά καταστρέφει ο LNA.

Από τα περίχωρα της Τρίπολης που πλέον βρίσκεται σε κλοιό των αντικυβερνητικών δυνάμεων, ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χαφτάρ, Αχμέντ αλ Μισμάρι μίλησε στον ΣΚΑΪ και αποκάλυψε την εμπλοκή της Άγκυρας στον εμφύλιο της Λιβύης. Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις, λέει, εδώ και μήνες βρίσκονται αντιμέτωπες με Τούρκους.

«Από τον περασμένο Απρίλιο αντιμετωπίζουμε τις τουρκικές δυνάμεις στα εδάφη μας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Όπως αποκαλύπτει ο εκπρόσωπος του Στρατάρχη Χαφτάρ, στρατηγός Αχμέντ αλ Μισμάρι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει το καθεστώς Σαράζ όχι μόνο με χρήματα και όπλα αλλά και με τη φυσική παρουσία Τούρκων στρατιωτών οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στις μάχες αλλά εκπαιδεύουν και Λίβυους στρατιώτες.

«Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Τούρκοι αξιωματικοί, σύμβουλοι και τεχνικοί, θωρακισμένα οχήματα που οδηγούνται από Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι εκπαιδεύουν επίσης τις πολιτοφυλακές για να τα χρησιμοποιήσουν, Τούρκους σκοπευτές, καθώς και μονάδες αναγνώρισης που λειτουργούν από πλοία στη θάλασσα, παρακολουθώντας τα αεριωθούμενα αεροσκάφη μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χαφτάρ.

Και συνέχισε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε ακόμα τους Τούρκους στο έδαφος. Έχουμε καταρρίψει δεκάδες drone, καταστρέψαμε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώσαμε αρκετούς τεχνικούς, μηχανικούς και αξιωματικούς που εκτελούσαν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Έχουμε βομβαρδίσει πολλαπλές τοποθεσίες που ελέγχαν στην Μισράτα, την Τρίπολη, στο αεροδρόμιο Μιτίγκα και σε διάφορες τοποθεσίες στη Ζουάρα».

Με τις μάχες ανάμεσα στα δύο καθεστώτα να μαίνονται φωτιά συνεχίζει να βάζει το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία.

«Είναι προφανές ότι, επειδή η μάχη εξελίσσεται υπέρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, ειδικά μετά την ισχυρή επίθεση σήμερα, ο Αλ Σαράζ και η ομάδα του άρχισαν να ακολουθούν παράνομες και αντισυνταγματικές διαδικασίες για να ζητήσουν στρατιωτική υποστήριξη από τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν, σε αντάλλαγμα αυτής της συμφωνίας με τον Αλ Σαράζ, η οποία επιτρέπει στην Τουρκία να αναπτύξει δυνάμεις στη Λιβύη, λαμβάνει την επαίσχυντη και αντισυνταγματική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη δεν συνορεύει θαλάσσια με την Τουρκία», υπογράμμισε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.

«Δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Αυτή η τουρκική ανοησία είναι απάντηση του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που αρνείται να δεχτεί ως μέλη την Τουρκία και την Αίγυπτο που έχει νικήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και κατέστρεψε τα όνειρα του Ερντογάν για δημιουργία Χαλιφάτου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού αποκαλύπτει τις επόμενες κινήσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ, με τις επιχειρήσεις να μπαίνουν στην τελική φάση, στα όρια πλέον της Τρίπολης, προπύργιο της κυβέρνησης.

«Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι σε άριστη κατάσταση και προχωρά με επιτυχία σε όλους τους άξονες, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό. Ίσως βρισκόμαστε στην τελική φάση, να εφορμήσουμε στην Τρίπολη και να τελειώσουμε τη μάχη», είπε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατηγού Χαφτάρ, πρόθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, είναι να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη τήρησης των κανόνων διεθνούς δικαίου.

πενταπόσταγμα

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close