Εκλογές μετά την ψηφοφορία για τα βαρβαρα μέτρα? Οι επιλογές Τσίπρα μετα τους 17 αλλα και 15 που έδωσαν οκ τα ξημερώματα (για εξουσιοδότηση)αλλά μπορεί να ψηφίσουν ΟΧΙ (video)

Έχασε τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση.Πυκνώνουν οι αντιδράσεις βουλευτών της Κυβέρνησης.Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις απο την επομένη της ψηφοφορίας για κύρωση του μνημονίου.

Με 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιούνται (εκ των οποίων 2 ψήφισαν ΟΧΙ, οι υπόλοιποι παρόν ή απών) η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δείχνει να περνά στην ιστορία.

Πλέον η κυβέρνηση έχει απολέσει τη δεδηλωμένη και έχει μόνον δύο επιλογές.

Η θα παραδώσει την εντολή διακυβέρνηση της χώρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα πάει σε εκλογές.

Στην πρώτη περίπτωση μπορεί από την παρούσα Βουλή να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΑΝΕΛ – ΠΟΤΑΜΙ) και να εξαντλήσει ακόμα και την τετραετία ή μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών περιορισμένης διάρκειας, τύπου ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ. Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις αυτές έχουν δικαίωμα νομοθετικού έργου και λήψης αποφάσεων.

 

Στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές τότε ο ΠτΔ διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων Αρείου Πάγου, ΣτΕ ή Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κυβέρνηση αυτή δεν νομοθετεί πλην των θεμάτων που επηρεάζουν την εθνική κυριαρχία, λεπτομέρειες διεξαγωγής εκλογών κ.ο.κ.

Το θέμα που προκύπτει βέβαια στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κατά πόσο μια κυβέρνηση που ουσιαστικά βρίσκεται υπό διάλυση μπορεί να διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες. Πλέον τα πράγματα για τους κυβερνώντες και φιλομνημονιακούς είναι πολύ ζόρικα.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΘΑΝΑ ΟΧΙ.15 βουλευτές που ψήφισαν ΝΑΙ είναι αντίθετοι με τα μέτρα και όλα μπορούν να συμβούν.VIDEO

Με κοινή δήλωση 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν θετική ψήφο σημειώνουν τις ισχυρές τους ενστάσεις για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης.

Όπως αναφέρουν “θέλουμε να τονίσουμε ότι η πρόταση προς τους θεσμούς στη βάση της οποίας η κυβέρνηση μας ζητά να δώσουμε με την ψήφο μας εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευτεί μας βρίσκει ριζικά αντίθετους”.

Σημείωνουν επίσης ότι “η πρόταση αυτή δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση το κάνουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση”.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close