Γράφουν την Τουρκία στα παλαιότερα και Βάζουν Μπροστά…. Το γεωτρύπανο πιάνει δουλειά…

αοζ οικοπεδαΜία ή, σε περίπτωση ανακάλυψης, δύο γεωτρήσεις από την TOTAL, δύο ή ανάλογα τρεις από την ΕΝΙ και μία ή δύο σε πρώτο στάδιο από την Exxon-Mobil. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο σύνθετο λόγω του ότι η έναρξη της κρίσιμης περιόδου συμπίπτει με τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη στάση της Τουρκίας.

Την τελευταία επταετία, στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γεωτρήσεις -δύο από τη Noble Energy στο τεμάχιο 12 και δύο από την ΕΝΙ στο τεμάχιο 9. Σε όλες τις προηγούμενες γεωτρήσεις η Τουρκία ακολούθησε την ίδια προκλητική τακτική –έστελνε ένα σεισμογραφικό να περιφέρεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, λιγότερο ή περισσότερο προκλητικά, όπως και μία ή περισσότερες φρεγάδες να παρακολουθούν από σχετικά μεγάλη απόσταση το γεωτρύπανο. Όπως όλα δείχνουν, και αυτή τη φορά οι προκλήσεις θα είναι ανάλογες.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Σινίφκης. Μέχρι και χθες, δεν είχε εκδοθεί από πλευράς Τουρκίας νέα «NAVTEX», ωστόσο δεν θα είναι έκπληξη μια παράνομη ειδοποίηση προς ναυτιλλομένους για κίνηση του σεισμογραφικού εντός Κυπριακής ΑΟΖ κατά την έναρξη εργασιών του γεωτρύπανου της TOTAL.

Να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο West Capella πλησιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ με βάση το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε εξαρχής από την TOTAL από τον περασμένο Οκτώβριο. Χθες είχε περάσει από τη Σικελία. Προβλέπεται ότι θα είναι στο σημείο της γεώτρησης στις 3.00 τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης και θα ξεκινήσει αμέσως προετοιμασία ώστε εντός 24 ωρών να πιάσει δουλειά.

Το γεωτρύπανο, αν ανακαλύψει κοίτασμα στον στόχο «Ονησίφορος», θα προχωρήσει και σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αμέσως. Με βάση τα συμβόλαια, από τις 12 Ιουλίου, που φτάνει στην Κύπρο, θα έχει στη διάθεσή του την περίοδο μέχρι την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου για να επιχειρεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει άλλη γεώτρηση για λογαριασμό της μαλαισιανής Petronas και θα αποδεσμευτεί ξανά από τις αρχές 2018.

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η ΕΝΙ, η οποία προετοιμάζεται για να ξεκινήσει εντός φθινοπώρου την πρώτη από δύο ή τρεις νέες γεωτρήσεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ο ιταλικός κολοσσός ξεκίνησε τις διαδικασίες εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών από τη Δημοκρατία, με διαδικασία που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ταυτόχρονα τις άδειες για τρεις γεωτρήσεις και για τη λειτουργία της βάσης υποστήριξης των υπεράκτιώντης δραστηριοτήτων. Η τρίτη γεώτρηση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης.

Ήδη η ΕΝΙ εξασφάλισε το γεωτρύπανο Saipem 12000, της συνδεδεμένης με αυτήν ταιρείας Saipem, για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το συμβόλαιο προβλέπει τις πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Διαδικασίες αδειών για μέχρι τρεις γεωτρήσεις από ΕΝΙ

Η ΕΝΙ την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έγγραφα που κατέχει ο «Φ», θα υποβάλει σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες τα απαραίτητα έγγραφα και μελέτες για την εξασφάλιση των αδειών για τις γεωτρήσεις. Ήδη ο ιταλικός κολοσσός απέστειλε επιστολή στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ότι την τελευταία εβδομάδα Ιουλίου και τις δύο πρώτες εβδομάδες Αυγούστου θα υποβάλει συνολικά τρεις κοινοποιήσεις εργασιών γεωτρήσεων και μία έκθεση περί μεγάλων κινδύνων που αφορά στην παραγωγική εγκατάσταση στη βάση υποστήριξης που θα δημιουργήσει.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει με βάση την ενημέρωση από την ΕΝΙ σε διαδικασία έγκρισης και αποδέσμευσης πρόσθετου κονδυλίου €41.000 για την αμοιβή των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων που θα προσλάβει για εξέταση των αιτήσεων της ΕΝΙ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται απρόσκοπτα και χωρίς ούτε ώρα διακοπής, οι σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperion που ξεκίνησαν από τις 5 Μαΐου, στα τεμάχια 1, 2, 7, 8, 9, 11 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperion προβλέπεται να αποπερατωθούν στις 15 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει επίσης για σεισμογραφικές έρευνες και για περίοδο που ξεκίνησε από χθες 7 Ιουλίου μέχρι και τις 22 Ιουλίου, μια στενή λωρίδα μήκους 145 χιλιομέτρων και πλάτους 5 χιλιομέτρων, στο νοτιότερο τμήμα της ΑΟΖ, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5, 11 και 10, επίσης για σεισμογραφικές έρευνες. Όπως όλα δείχνουν, αυτά τα έκτακτα σεισμογραφικά δεν είναι άσχετα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην εφαπτόμενη περιοχή που δεσμεύτηκε για τους σκοπούς της γεώτρησης.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close