Απάντηση σε Λέσση απο Νότια Κέρκυρα Πολιτών για πρόβλημα σκουπιδιών και στοχοποίηση.

Από την  τηλεοπτική εμφάνιση του κυρίου Λέσση στην εκπομπή Λόγος-Αντίλογος  στις 18/04/19 κατανοήσαμε 2 πράγματα. Αφ΄ ενός, την σπουδαιότητα της εμπειρίας του στην αυτοδιοίκηση και αφετέρου ορισμένες αιχμές που αφορούσαν τον συνδυασμό μας , στοχοποιώντας έμμεσα (και αυτός), τον επικεφαλής μας Γιαννη Πανδή, ως μέλος του αγωνιστικού κινήματος της Λευκίμμης και ως έναν άνθρωπο που διατύπωσε, προφορικά μέσα σε 3 λεπτά, μία πρόταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Με τις δηλώσεις του γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την όποια συσχέτιση του έχει αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα με τον αγώνα των Λευκιμμιωτών, ο κύριος Λέσσης δημιουργώντας προτάσεις που περιέκλειαν την λέξη βία, σε συνδυασμό και με τον σχολιασμό του για τις κινητές μονάδες επεξεργασίας βιομάζας, “ελευθέρωσε” αιχμές προς την αντίληψη του τηλεθεατή-ψηφοφόρου , πως ο Γιάννης Πανδής είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται της βίας και δεν σέβεται τους νόμους.
Επιβεβαιώνουμε την εμπειρία σας κύριε Λέσση ! Επιβεβαιώνεται αρχικά μέσα από τις δηλώσεις σας αναφορικά με την απομάκρυνση των δεμάτων από τα Μεσοράχια Λευκίμμης. Μας είπατε ότι θα προσπαθήσετε να απομακρύνετε τα δέματα από εκεί με έξοδα του νέου δήμου, αλλά πως αδυνατείτε να εγγυηθείτε την αποτελεσματικότητα της προθέσεως σας καθώς πρόκειται πλέον, για ένα τετελεσμένο γεγονός από την προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Καθώς λοιπόν είστε πιστός οπαδός της νομιμότητας και εμείς κατ’εσάς αμφίβολοι απέναντι σε αυτήν, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε τις εξής πληροφορίες:
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 1999/31/ ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων, στο άρθρο 2 παρ. ζ , αναφέρεται πως, η εναποθήκευση αποβλήτων (και όχι σύμμεικτων) πριν από την διάθεση , δεν μπορεί να πραγματοποιείται για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Σε συνδυασμό με την ανωτέρω οδηγία, επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε πως βάσει του νόμου 4014/2011 περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης στο άρθρο 2,στο οποίο καθορίζονται οι όροι αδειοδότησης και γίνεται αναφορά στις ΑΕΠΟ, στην παράγραφο 7 αναφέρεται: «Με την ΑΕΠΟ επιβάλλονται προϋποθέσεις, όροι, περιορισμοί και διαφοροποιήσεις για την πραγματοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας, ιδίως ως προς τη θέση, το μέγεθος, το είδος, την εφαρμοζόμενη τεχνολογία και τα γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά » . Με την αρ. πρωτ.: 112608 απόφαση τροποποίησης ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας , οι προϋποθέσεις λειτουργίας του έργου περιγράφονται ως εξής: « εναπόθεση δεμάτων υπολείμματος στο ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας» . Παρά το γεγονός ότι μέσα από εκθέσεις ελεγκτών πιστοποιημένων υπηρεσιών που έλαβαν χώρα στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, δεν υπάρχει υπόλειμμα αλλά δεματοποιημένο σύμμεικτο, εσείς θα προσπαθήσετε να απομακρύνετε τα δέματα αλλά δεν μπορείτε να το εγγυηθείτε; Βάσει των λεγόμενων σας προκύπτει, ότι δεν είστε πιστός οπαδός στην εφαρμογή των νόμων, αλλά οπαδός της εμπειρίας σας. Αυτής της εμπειρίας του πολιτικού χώρου, που χρόνια τώρα διδάσκει στους αιρετούς να μεταθέτουν τις ευθύνες στους προηγούμενους δίχως να αποδίδονται ευθύνες. Μία εμπειρία που τελικώς σας καθιστά αναποφάσιστο αν όχι ανήμπορο μπροστά στην μόλυνση της γης , του αέρα και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Αν η εφαρμογή δικαίου είχε υψηλή θέση στις αρχές σας, θα μπορούσατε να εγγυηθείτε την απομάκρυνση των δεμάτων αλλά και την απόδοση ευθυνών για όποια μόλυνση, έχουμε ήδη υποστεί. Σας υπενθυμίζουμε και ταυτόχρονα ενημερώνουμε και όσους μας διαβάζουν, ότι παρά την διεθνή αποδοχή πως τα εγκλήματα στο περιβάλλον είναι εγκλήματα διαρκείας, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές της εποχής μας, έχουν φροντίσει, να μην τιμωρούν αυστηρά τους παραβάτες. Μελετώντας κανείς τον ν. 1650/86 με τις τροποποιήσεις του , παρατηρεί ότι οι ποινές είναι κυρίως οικονομικές. Αλλά και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι οικονομικό! Για αυτό και τόσος πόλεμος και εξαθλίωση!
Όσο για τον αγώνα της Λευκίμμης και τις αιχμές περί βίας μέσα από τα σχόλια σας, για το πώς θα αντιμετωπίζατε τα ΜΑΤ που επιβλήθηκαν στους Λευκιμμιώτες, προκειμένου να προστατέψουν το περιβαλλοντικό έγκλημα και να τους στερήσουν ατομικές ελευθερίες και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, θα τα αποκρούατε τοποθετώντας μια απορριμματοφόρα! Πού και με ποιο σκοπό;; Μέσα από τέτοιες δηλώσεις, μπορεί να καταλάβει κανείς, πως όχι μόνο τους προηγούμενους μήνες δεν επισκεφθήκατε τον τόπο που γεννηθήκατε και στον οποίο θέλετε να επιστρέψετε και να κλείσετε την πολιτική σας καριέρα μέσα από τις ωραίες μνήμες που αποκτήσατε στην παιδική σας ηλικία, αλλά κυρίως ότι δεν έχετε ερευνήσει τα σχετικά έγγραφα και καταγγελίες που έχουν επισήμως κατατεθεί στην δικαιοσύνη και αφορούν τον αγώνα των Λευκιμμιωτών. Ως πιστός της νομιμότητας, η γνώση των υποθέσεων που βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την επίγνωση των νόμων που αφορούν το περιβάλλον, θα ήταν ένας λογικός , έντιμος και υπεύθυνος τρόπος άντλησης πληροφοριών.
Σχετικά με την παραβατικότητα των κινητών μονάδων επεξεργασίας , αν είχατε κάνει έρευνα όπως είπατε, θα διαπιστώνατε ότι οι όλες οι μέθοδοι αποτέφρωσης που χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρίες, αναφέρονται στην βιομάζα όπως αυτή ορίζεται μέσα από το ΦΕΚ 1450/2013. Η μέθοδος της αποτέφρωσης όπως και κάθε άλλη διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων, υπόκειται σε κανόνες και οδηγίες της Ε.Ε. Το γεγονός λοιπόν ότι μαζί με άλλους, προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις περί παρανομίας της διαδικασίας αυτής , αποδεικνύει απλά ότι ο στόχος για υψηλή ανακύκλωση, δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια σας . Πως αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού στην χθεσινή συνέντευξη με θάρρος , ομολογουμένως σεβαστό, δηλώσατε πως η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα είναι απαραίτητη, λειτουργική και κακώς κατακριτέα. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι έχετε ασκήσει και μάλιστα επί μακρόν, εξουσία κύριε Λέσση, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι για την σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στο νησί μας, έχετε μερίδιο και μάλιστα προσωπικής ευθύνης. Αν βέβαια πιστεύετε ότι όλα έχουν γίνει καλώς και είστε με αυτήν την κατάσταση ευχαριστημένος, τότε έχουμε βεβαίως τελείως διαφορετικά μέτρα σύγκρισης.
Κλείνοντας κύριε Λέσση , θα σας ευχαριστήσουμε που και εσείς ασχολείστε μόνο με αυτήν την ακομμάτιστη δημοκρατική κίνηση πολιτών που, πρωτοποριακά για τα δεδομένα της Κέρκυρας, προσπαθεί να λάβει μέρος στα κοινά του τόπου. Εν τέλει, σας ευχαριστούμε για όσα είπατε, γιατί μέσω της έμμεσης στοχοποίησης, επιβεβαιώνετε εσείς αυτήν την φορά, πόσο δυνατοί είμαστε και πόσο πολύ σκληρά πρέπει να αγωνιστείτε, όλοι εσείς οι έμπειροι της πολιτικής, για να μην εμπλακούν απλοί πολίτες – αγωνιστές στην διοίκηση του δήμου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κατά την οποία θα ήμασταν απόντες, η εμπειρία σας, θα σας ωθούσε να ασχολείστε βεβαίως, με τα παρελθοντικά κακώς κείμενα των συνυποψηφίων σας.
Εμείς, οι άνθρωποι που απαρτίζουμε την Νότια Κέρκυρα Πολιτών, με οδηγό τον Γιάννη Πανδή, έχουμε επιλέξει να ζούμε στον τόπο που μας γέννησε. Δεν θέλουμε ο νότος να είναι ένα γλυκό κομμάτι στις παιδικές μας αναμνήσεις. Θέλουμε να είναι ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας. Αναγκαστήκαμε να διεκδικούμε τον δήμο, γιατί εκεί μας οδήγησε η εγκληματική αδιαφορία και το προσωπικό συμφέρον των ατόμων που αφήσαμε να ορίζουν τις ζωές μας. Θα απαντάμε σε κάθε πρόκληση και σε όποιον λανθασμένα θεωρεί πως, επειδή δεν έχουμε εμπειρία στην πολιτική, είμαστε ανίδεοι στα κοινωνικά ζητήματα που μας αφορούν. Όχι! Είμαστε καλύτεροι από όλους εσάς, γιατί καθώς δεν μας πλαισιώνουν έμμισθα επιτελικά στελέχη, είμαστε αναγκασμένοι να ερευνούμε και να αποκτούμε γνώση προκειμένου να βρούμε τρόπους βελτίωσης, αυτής της μίζερης πραγματικότητας.
Για αυτό ζητάμε από εσάς αλλά και όλους τους άλλους συνυποψήφιους , να ασχολείστε με τα δικά σας οράματα και προγραμματισμούς. Ας οργανωθούμε όλοι για όσα οραματιζόμαστε και ας μην δαπανούμε χρόνο, ο ένας για τον άλλον. Ευελπιστούμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο μέσα από το οποίο θα κληθούμε να συνεργαστούμε, θα υιοθετήσει τις αρχές της διαφάνειας, της πλήρους ανάπτυξης των ζητημάτων και φυσικά της νομιμότητας!
Νότια Κέρκυρα Πολιτών

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close