Αγορές άνω των 500 ευρώ μόνο μέσω Τράπεζας αλλιώς πρόστιμο 1.000 ευρώ και 3.000

 

Από της αρχές του μηνός ισχύει πως μόνο μέσω τραπεζών θα δημιουργούνται οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με πρόστιμο σε κάθε παράβαση 1000 ευρώ ,και αν η συναλλαγή είναι άνω των 3.000 χιλιάδων 15.000 πρόστιμο.


 Το περνανε στα κρυφά. Τώρα το πώς μπορεί ένας μικρός καταστηματάρχης να στέλνει τον πελάτη πρώτα στην τράπεζα να κάνει κατάθεση του ποσού της συναλλαγής, η το τι θα γίνει με τα τιμολόγια επί πιστώσει ,η τις συναλλαγές που είναι με δόσεις; Οι βλαμμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη αλλά ο νόμος ..τρέχει.  


Έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές του έτους βαριές ποινές για…όσους καθυστερούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε φόρους. Πρόκειται για επιβαρύνσεις που αρχίζουν από 10% για δύο μήνες καθυστέρηση στην εξόφληση οφειλής και φθάνουν το 30% για ληξιπρόθεσμες οφειλές δύο ετών, ενώ σ’ αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί για πρώτη φορά και τόκος 0,7% τον μήνα!


Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία από τις εφορίες οι δύο στις δέκα επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν υποβάλλουν στην ώρα τους δηλώσεις ΦΠΑ ενώ 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Σε ότι αφορά τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, τα νέα πρόστιμα που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και συμπληρώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου αλλά πρακτικά μπαίνουν σε εφαρμογή από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία τον Φεβρουάριο. Αν οι υπόχρεοι υποβάλουν έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση τις δηλώσεις ΦΠΑ, θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων, ενώ στην περίπτωση χρεωστικής δήλωσης επιβάλλεται και πρόστιμο ίσο με την αξία του φόρου.
 Αν υποθέσουμε πως μια επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ’ κατηγορίας) υποβάλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ 500 ευρώ την επομένη της προθεσμίας, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο 2.500 ευρώ και τον διπλό φόρο, άρα συνολικά 3.500 ευρώ.
Αν ο φορολογούμενος υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα, εντός πενταετίας, δεύτερη φορά, το χιλιάρικο – το οποίο επιβάλλεται για υπόχρεους με βιβλία Β’ κατηγορίας – διπλασιάζεται όπως και το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, ενώ αν συμβεί και τρίτη φορά καθυστέρηση στην υποβολή δήλωσης, το αρχικό πρόστιμο τετραπλασιάζεται.
Στα παραπάνω πρόστιμα έρχονται να προστεθούν και οι ποινές που εφαρμόζονται για εκπρόθεσμη πληρωμή του φόρου. Από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης εξόφλησης αρχίζει να μετρά ετήσιο επιτόκιο 8,76%, αν παρέλθει δίμηνο επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσει χρόνος το πρόστιμο ανεβαίνει στο 20% και στη διετία φθάνει το 30%.
Η αυστηρότητα των προστίμων αναγνωρίζεται ακόμα και εντός των κόλπων του οικονομικού επιτελείου. Υψηλόβαθμο στέλεχος θεωρεί ότι την πρώτη φορά που καθυστερεί ένας φορολογούμενος να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, θα έπρεπε να του χαρίζεται το πρόστιμο.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 39.000 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ NA ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ 4 ΕΥΡΩ
Σε σχιζοφρενικές καταστάσεις οδηγεί ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών των τυχάρπαρτων πολιτικών που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου γεγονός που δείχνει ότι οι διατάξεις ετοιμάστηκαν στο πόδι και χωρίς να ληφθούν υπό όψιν πραγματικά δεδομένα….

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πως μια απλή αμέλεια καταβολής 4 Ευρώ το μήνα από μια επιχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ένα χρόνο στην επιβολή προστίμων 39.000 Ευρώ. Το παράδειγμα συνέταξε ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών του Νομού Μαγνησίας.

Έστω μια επιχείρηση έναν υπάλληλο με μηνιαία αμοιβή 700,00 ευρώ καθαρά το μήνα. Για το ποσό αυτό έπρεπε να παρακρατεί το ποσό των 4,00 ευρώ κάθε μήνα και να το καταβάλλει στο δημόσιο. Θα πρέπει δηλαδή έως την 20η του επομένου μήνα ο επιχειρηματίας να αποστέλλει ηλεκτρονικά στο taxis δήλωση για τα 4,00 ευρώ, στη συνέχεια να εκτυπώνει τον κωδικό πληρωμής και να μεταβαίνει στην τράπεζα για την πληρωμή. Αυτό πρέπει να το κάνει 12 φορές το χρόνο. Το συνολικό ποσό της οφειλής είναι 56,00 ευρώ για όλο το έτος.

Αν από λάθος δεν παρακρατήσει και δεν αποδώσει στο δημόσιο κάθε μήνα το ποσό των 4,00 ευρώ, αλλά αντιληφθεί το λάθος του στο τέλος της χρονιάς (όταν θα γίνει η συνολική ετήσια εκκαθάριση) τότε έχει τα παρακάτω πρόστιμα:

Για το μήνα Ιανουάριο του 2014


Πρόστιμο μη υποβολής άρθρου 54: 1.000,00 ευρώ

Πρόστιμο άρθρου 53 (τόκοι) (ενδεικτικά): 4,00 * 8,25% * 11/12 = 0,30 ευρώ

Πρόστιμο εκπρόθεσμου καταβολής άρθρου 57: 4,00*10%= 0,40 ευρώ

Πρόστιμο άρθρου 59; 4,00 ευρώ

Συνολικό Πρόστιμο μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης για τον Ιανουάριο: 1.004,70 ευρώ

Επειδή όμως δεν είχε υποβάλει για κάθε μήνα δήλωση για τα 4,00 ευρώ, θεωρείται ότι έχει υποτροπή και κατ’επέκταση διπλασιασμό του προστίμου των 1.000,00 ευρώ για το μήνα Φεβρουάριο. Οπότε, το συνολικό πρόστιμο για το Φεβρουάριο θα είναι: 2.004,67 ευρώ.

Στη συνέχεια: Η μη εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης των 4,00 ευρώ για το Μάρτιο, θεωρείται δεύτερη υποτροπή και έχουμε τετραπλασιασμό του προστίμου των 1.000,00 ευρώ. Οπότε, το συνολικό πρόστιμο για το Μάρτιο θα είναι: 4.004,64 ευρώ.

Τελικά, για όλους τους επόμενους μήνες θα για κάθε μήνα πρόστιμα περί των 4.004,00 ευρώ.

Συνολικά τα 56,00 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα 39.045,00 ευρώ.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button
Close