S-300 από την Κρήτη στο ανατολικό Αιγαίο για να «κλειδώσει» τον εναέριο χώρο η Χώρα μας.

s300Την προώθηση Πυροβολαρχιών Αντιαεροπορικών Συστημάτων μακρού βεληνεκούς, είτε Patriot είτε S-300 από την Κρήτη, στο ανατολικό Αιγαίο και ειδικά στον νοτιοανατολικό, φαίνεται να εξετάζει η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου προκειμένου να «κλειδώσει» τον εναέριο χώρο και να αποτρέψει την Τουρκία να κάνει αεροπορικές επιχειρήσεις σε μία πιθανότητα ελληνοτουρκικής κρίσης.
Οι επιτελείς του Πενταγώνου βλέπουν πώς η Τουρκία κινείται ολοένα και περισσότερο απειλητικά, έχει βάλει στο στόχαστρο της συγκεκριμένα σημεία του Αιγαίου και θεωρούν πώς αυτά θα έπρεπε να προστατευθούν ακόμη περισσότερο από αέρα και θάλασσα. Στη θάλασσα υπάρχουν τα υπερσύγχρονα υποβρύχια Type 214, τα οποία συνιστούν το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκία και βεβαίως τα σκάφη επιφανείας που έχουν και αυτά πολύ μεγάλες δυνατότητες.
Η παρουσία του Ναυτικού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, και λόγω Κύπρου έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και είναι σχετικά εύκολο να διατηρηθεί. Ωστόσο, για την Πολεμική Αεροπορία υπάρχει πρόβλημα, αφού θα πρέπει τα μαχητικά να απογειωθούν είτε από την Κρήτη, είτε από άλλες βάσεις του Αιγαίου και της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό σημαίνει χρόνο, ο οποίος είναι πολύτιμος σε μία κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».
Όσο και τα ραντάρ να πιάνουν πότε και πώς απογειώνονται τα τουρκικά αεροσκάφη από τις βάσεις τους μία πιο μόνιμη λύση για την αναχαίτιση και την κατάρριψη τους θα ήταν αποτελεσματική χωρίς ωστόσο να εκτίθενται άλλες περιοχές της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν εξετάζεται να μεταφερθούν Patriot ή S-300 πιο ανατολικά.Πιο κοντά στην Τουρκία, έτσι ώστε να μην προλάβει να αποκτήσει το «πάνω χέρι» σε μία ενδεχόμενη κρίση.
Οι S-300 «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών και ειδικά των F-16 που τα κλειδώνουν αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί να γίνει διαχωρισμός φίλιων και εχθρικών (IFF). Βέβαια μια αναβάθμιση, πέραν της προώθησης της μία συστοιχίας θα ήταν όμως επιθυμητή και η αναβάθμιση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και των βλημάτων τους που έχουν κολλήσει στο ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς τη Ρωσία.
Ίδωμεν λοιπόν. Οι εξελίξεις τρέχουν και οι σχεδιασμοί επίσης προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, τα οποία δεν είναι καθ’ όλου καλά.

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button