Oλα κουκουλώθηκαν σε λίγες ωρες….

Παραμένουν στις θέσεις τους οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν, ενώ οι διαδικασίες για να κλείσει εσπευσμένα ένα μείζον πολιτικό ζήτημα, είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού.
Αποκλειστικό σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» παρουσιάζει στοιχεία από το πόρισμα για τη διερεύνηση των καταγγελιών τους οι οποίες τους είχαν οδηγήσει στην αρχική παραίτηση σύμφωνα με τα οποία «δεν προέκυψε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους», «η ενέργεια της αίτησης αντικατάστασης τους ήταν(…) παρορμητική».

Το στοιχείο αυτό του πορίσματος μετατρέπεται σε πρωτοσέλιδο τίτλο, ενώ παρακάτω το ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς στη δισέλιδη έκθεσή τους αναφέρουν «δεν έχει νόημα να επικεντρωθούμε και να εστιάσουμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει»!…

Η ανάκληση της απόφασής τους, μετά το μείζον πολιτικό ζήτημα που ανέκυψε και την οργισμένη ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, μπορεί να σημαίνει μόνο την παρέμβαση του πρωθυπουργού με την παροχή εγγυήσεων προς τους δύο εισαγγελείς για την απρόσκοπτη τέλεση του έργου τους αλλά και για την εκτόνωση της κατάστασης.

Το υπόμνημα των εισαγγελέων
Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δύο οικονομικοί αντιεισαγγελείς Εφετών αναφέρουν μεταξύ των άλλων στο δισέλιδο υπόμνημα που κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, στον επίσης αντεισαγγελέα του ΑΠ, Φώτη Μακρή και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε:
«Δεν θα εκτραπούμε από τον προ εκτιθέμενο ουσιώδη πυρήνα της ενέργειάς μας και δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλο, δυστυχώς, στη νεοελληνική πραγματικότητα. Δεν έχει νόημα άλλωστε να επικεντρωθούμε και να εστιάσουμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει. Ουδόλως όμως μας επηρεάζει στην υπηρεσιακή μας αποστολή, αγνοώντας παράλληλα και παραγνωρίζοντας εκείνο το οποίο δεν μας επηρεάζει απλώς, αλλά, κυριολεκτικά, μας εξοντώνει και μας καταργεί»…
Πάντως, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, σήμερα μετά το τέλος της προφορικής κατάθεσής τους, εξερχόμενοι του Δικαστικού Μεγάρου, δήλωσαν:
«Εμείς είμαστε εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος, δεν εκλιπαρούμε για βοήθεια, την απαιτούμε και παραδώσαμε υπόμνημα στο οποίο τα εξηγούμε όλα».

Το πόρισμα (…)
«Δεν προέκυψε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους», «η ενέργεια της αίτησης αντικατάστασης τους ήταν παρορμητική», αναφέρει το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Μακρή που αποκαλύπτει το «Βήμα». Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο αντιεισαγγελέας επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμιά περαιτέρω έρευνα, αφού «από τις έγγραφες διευκρινίσεις των δυο αντιεισαγγελέων, προκύπτει ότι μοναδικός λόγος για την αίτηση αντικατάστασής τους, ήταν η προώθηση σχεδίου νόμου με το οποίο η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος ανατίθετο σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Η κυβέρνηση, μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την καρατόμηση των δυο οικονομικών εισαγγελέων», δήλωσε σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «Εμείς, όμως, συνεχίζουμε να απαιτούμε και ονόματα, στοιχεία και κυρίως συγκεκριμένα αποτελέσματα εναντίον της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος. Την ώρα που επιβαρύνονται άγρια τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και η ανεργία καλπάζει, είναι αδιανόητο να παραμένουν στο σκοτάδι βαριές καταγγελίες για παρεμβάσεις υπέρ της ασυλίας ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Αντιδράσεις κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών αναφέρει
«Μπορεί οι κ.κ. Πεπονής και Μουζακίτης να δήλωσαν την παραίτησή τους αναφορικά με παρεμβάσεις που δέχονταν στο έργο τους, όμως όλα αυτά μοιάζουν να σκεπάζονται από μια πολυδιάστατη ομερτά.
Όταν ακόμα και από τη Νιγηρία ζητούνται αποζημιώσεις από τη Siemens – στην Ελλάδα δεν κουνιέται φύλλο, όταν οι κατά καιρούς καταγγελίες και αποκαλύψεις για σκάνδαλα σταματούν στις έρευνες της «τυφλής» δικαιοσύνης, όταν η παραγραφή των ευθυνών των υπουργών συνεχίζεται χωρίς να καταδικάζεται κανείς, όταν η δικαστική εξουσία έχει ήδη συνομολογήσει με την Τρόικα νομιμοποιώντας κάθε κυβερνητική απόφαση από το Μνημόνιο του 2010 μέχρι σήμερα,
Τότε πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το τι γίνεται ανάμεσα στην νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία.
Ο ελληνικός λαός είναι εξοργισμένος από αυτήν την συμπαιγνία όπου ο ανήμπορος πολίτης φυλακίζεται για μικροοφειλές προς το Δημόσιο, ενώ η διαπλοκή νομιμοποιείται καθημερινά. Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών λέει ξεκάθαρα και προς όλους : ΌΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ – Τι κρύβουν οι κυβερνώντες ;»

Σχολιαστε