H Γερμανία σαμποτάρει ολες τις λύσεις για Κύπρο.Πολυ κοντά η έξοδος από το Ευρώ

Ώρες δύσκολων αποφάσεων για την Κύπρο, αλλά οι Κύπριοι φαίνεται ότι είναι φτιαγμένοι για τα δύσκολα και ετοιμάζουν άσχημες εκπλήξεις τόσο στην τρόικα και στην Γερμανία, όσο και σε όσους Ελλαδίτες εζήλωσαν την δόξα των προδοτών του 1974-ειδικά ορισμένοι σχολιαστές σε ελληνικά ΜΜΕ ούτε να ήταν στο pay-roll των μαύρων ταμείων της τρόικα στην Αθήνα δεν θα έκαναν τα σχόλια που κάνουν.
Έτσι οι Κύπριοι αν δουν τα αλεπάλληλα εναλλακτικά σχέδιά τους να απορρίπτονται, παγιδευμένοι όντες στην απόφαση του Eurogroup από μία καθαρά μειοδοτική συμπεριφορά του προέδρου του Ν.Αναστασιάδη και του υπουργού Οικονομικών Μ.Σαρρή, είναι έτοιμοι για κάτι που θα εκπλήξει πολλούς: Να φύγουν από την ευρωζώνη και να αναλάβουν μόνοι τους τις τύχες του κράτους τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση πολλά είναι τα αρνητικά, αλλά τα θετικά είναι περισσότερα: Τα ξένα κεφάλαια θα μείνουν στην Κυπρο ή εν πάση περιπτώσει δεν θα υπάρξει αυτό το κακό που θα γινόταν αν η Βουλή συναινούσε στην κατάσχεση του ποσοστού των καταθέσεων. Άλλωστε θα έχουν στείλει ένα μήνυμα σε όλο τον πλανήτη ότι προτίμησαν να φύγουν από την ευρωζώνη για να προστατέψουν τα χρήματα αυτών που τους τα εμπιστεύθηκαν.
Ποια καλύτερη απόδειξη χρειάζεται ότι μετανόησαν και ανέτρεψαν το αμάρτημα στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου; Με «ατόφια προίκα» κάπου 120 δισ. ευρώ στις καταθέσεις τους έστω και εκτός ευρωζώνης θα προχωρήσουν στο περίφημο Plan B της εσωτερικής δανειοδότησης.
Τα πραγματικά κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες της Κύπρου, δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ για να σταθούν στα πόδια τους. Όλα τα άλλα είναι επισφάλειες και εγγυήσεις επί εγγυήσεων που σκαρφίστηκε η τρόϊκα για  να κάνει «ασήκωτο» τον τελικό λογαριασμό και να καταφέρει να δέσει την Κύπρο.
Ακόμα και για τα 17 δισ. ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί λύση, αν άφηναν τα 10 στο τραπεζί οι Γερμανοί,αλλά το Βερολίνο παίζει άτιμα: Ενώ μέχρι χθες ο Ντασενμπλουμ έλεγε ότι «Αρκεί απλά η Κύπρος να βρει τα υπόλοιπα 5,8 δισ. ευρώ» ο Σόϊμπλε έδειξε διατεθειμένος  να εκδικηθεί για το στραπάτσο που έπαθε από την απόφαση της κυπριακής Βουλή. Δεν συναινεί σε καμία πρόταση και σίγουρα δεν θέλει σε καμία περίπτωση την Ρωσία ως «εταίρο» στην περίπτωση της Κύπρου.
Ή η Κύπρος θα παραδοθεί με μία λύση που δεν θα απέχει παρά ελάχιστα από αυτή της 16ης Μαρτίου ή θα σταματήσει η ΕΚΤ την χρηματοδότηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ακόμα και αν η Ρωσία δάνειζε το σύνολο του ποσού των 17 δισ. ευρώ, πάλι δεν θα το έκαναν δεκτό¨στο Eurogroup: Η Μέρκελ χθες το πρωί το ξεκαθάρισε: «Η Κύπρος πρέπει να διαπραγματευθεί μόνο με την τρόικα».
Άρα η έξοδος από την ευρωζώνη για την Κύπρο είναι πολύ πιο κοντά απ΄ότι πιστεύει το Βερολίνο και οι ήσσονος εθνικής αντίληψης κυβέρνώντες της Αθήνας.
Γιατί οι Κύπριοι είναι ψυχολογικά έτοιμοι να το δεχθούν αυτό, αντίθετα με τους Έλληνες. Γνωρίζουν ότι είναι μία μικρή οικονομία που μέχρι να μπει στην ευρωζώνη «σάρωνε» τις καταθετικές προτιμήσεις ολόκληρου του πλανήτη και αυτό δεν θέλουν να το χάσουν. Ζημιά τους έχει κάνει το ευρώ, όχι καλό και αυτό είναι άσχετο με την τωρινή κρίση.
Άρα για όσους πιστεύουν ότι υπάρχει περιθώριο μικτής λύσης με δάνειο από την Ρωσία, «ψαλίδισμα» των απαιτήσεων της τρόϊκα (δεν συζητούν σε καμία περίπτωση ούτε ένα ευρώ κατάσχεση καταθέσεων) και εσωτερικό δανεισμό, είναι βέβαιο ότι θα διαψευσθούν.
Αν η Ρωσία εμπλακεί θα εμπλακεί μετά την αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη για να ελέγξει την κατάσταση.
Η Εκκλησία που παίζει κρίσιμο ρόλο στην Κύπρο, όχι απλώς ως θρησκευτικός πόλος, αλλά και το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο του νησιού σπρώχνει προς την κατεύθυνση εξόδου από την ευρωζώνη:
Στην χθεσινή συνάντηση του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, εκφράστηκε ρητά η επιθυμία της Κυπριακής Εκκλησίας για αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη ενώ έθεσε σε αυτή την περίπτωση στην διάθεση του κράτους την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία αξίας πολλών δισ. ευρώ
Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «μπορούμε να υποθηκεύσουμε την  εκκλησιαστική περιουσία και το αντίτιμο να το επενδύσουμε στο ομόλογο, που θα μας απαλλάξει από την τρόικα . Ο λαός και η Εκκλησία θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Όλη η εκκλησιαστική περιουσία είναι στη διάθεση του τόπου, προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να σωθεί ο τόπος και να σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς τη στήριξη των ξένων». 
Μακάρι να το έλεγαν και αυτό οι δικοι μας ιεράρχες…
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε ότι ειδική Επιτροπή θα επεξεργαστεί την πρόταση.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται σε εγρήγορση και άμεση επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας και σε αυτόν τον τομέα δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση.
»Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε έκδοση ομολόγου. Ο λαός αγαπά την πατρίδα και θα την στηρίξει. Και φυσικά η Εκκλησία θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια’. Αντιπροσωπεία της Κύπρου βρίσκεται ήδη στην Μόσχα και οι Αρχές μας είναι σε επικοινωνία με τις τράπεζες, με τους οικονομολόγους, αλλά και με όλους όσους μπορούν να προσφέρουν», πρόσθεσε, ο Χριστόδουλος καταθέτοντας την άποψή του ότι κατά τον ίδιο η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. 
Καταλήγοντας, συνεχάρη τους βουλευτές γιατί έστειλαν μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να σέβονται και τους μικρούς, όπως είπε.
Την ίδια στιγμή δρομολογείται η επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στην Ρωσία και συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, εντός των επόμενων 48 ωρών.
Μάλιστα όπως αναφέρεται το μεγαλύτερο μέρος της ατζέντας των κρίσιμων συνομιλιών που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες έχει συμφωνηθεί και το μόνο που απομένει είναι η ρύθμιση διαδικαστικών λεπτομερειών και μόνο.
Στο πολυαναμενόμενο αυτό ταξίδι του Κύπριου προέδρου στη Μόσχα αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με ρωσικά κεφάλαια σε μια περίοδο όπου η Λευκωσία εναγωνίως αναζητά εναλλακτικές λύσεις από τη δήμευση των καταθέσεων που ως γνωστόν είχε αποφασίσει το Εurogroup της περασμένης Παρασκευής και καταψήφισε η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων εχθές.
Σε αυτό όμως που συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις είναι πως καμία συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν οι δύο ηγέτες δεν πραγματοποιήσουν πρώτα την αναμεταξύ τους συνάντηση, αλλά και – επαναλαμβάνουμε, είναι απίθανο η Γερμανία να δεθχεί λύση με την Ρωσία μέσα.
Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται και οι δηλώσεις Ρώσων επισήμων αναφορικά με το μέλλον των ρωσικών κεφαλαίων στην Κύπρο. Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ η Ρωσία θα καταγγείλει την συμφωνία που διατηρεί με την Κύπρο για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης κεφαλαίων στην περίπτωση που το κυπριακό τραπεζικό σύστημα σταματήσει να ικανοποιεί τα συμφέροντα των ρωσικών κεφαλαίων.
«Έχουμε μια συμφωνία», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός «για την αποφυγή της διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν γνωρίζω εάν χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία σε μια τέτοια περίπτωση».
Αυτό αφορούσε τους οπαδούς της κατάσχεσης των καταθέσεων εντός της κυπριακής κυβέρνησης και τον «τραπεζικό Αρμαγεδόνα» που περιμένει την Κύπρο, αν υπακούσει στα κελεύσματα του Βερολίνου.
Και μάλιστα αιτιολόγησε και με σαφήνεια το γιατί: «Έχουμε τους λόγους μας και τα εθνικά μας συμφέροντα όπου τόσο τράπεζες αλλά και Ρώσοι επιχειρηματίες κρατούν τα κεφάλαιά τους εκεί. Και αυτό δε σημαίνει ότι προσπαθούν να κρύψουν κάτι πίσω από την “κουρτίνα” της ειδικής δικαιοδοσίας της Κύπρου. Όχι. Αυτό απλά είναι ένα βολικό είδος συνεργασίας. Όλοι ξέρετε πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δρά μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) καθώς αυτό είναι μια συνήθης διεθνής πρακτική», είπε καλύπτοντας απόλυτα του επιχειρηματίες και ταπώνοντας τους συκοφάντες Γερμανούς Μέρκελ και Σόιμπλε.
H EE (δηλαδή η Γερμανία…) δεν επιτρέπουν την ρωσική βοήθεια με δανεισμό, δήλωσε πριν λίγο εμμέσως πλην σαφώς από την Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρής, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό αποκαλυπτικό άρθρο του defencenet.gr.
O μοιραίος υπουργός Οικονομικών που άνοιξε την κερκόπορτα των κατασχέσεων εν συνεχεία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ χαρακτηρίζοντας την στάσης της «υποκριτική», επειδή«αντιδρά για την προσπάθεια εξεύρεσης βοήθειας από την Ρωσία όταν οι εταίροι μας, δεν βοηθούν. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα των επαφών με τους ρώσους θα είναι θετικό και θα καλύψει μέρος των αναγκών μας για να χρειαστεί η εξεύρεση μικρότερου ποσού από αυτό που αναζητούμε. Ο χρόνος πιέζει αλλά πρέπει να καταλήξουμε σήμερα» αλλά η ουσία είναι ότι «Η Ρωσία δεν μπορεί να μας βοηθήσει με δάνειο γιατί θα αυξανόταν το δημόσιο χρέος της Κύπρου» κάτι που δεν δέχεται η ΕΕ.
Εν συνεχεία δήλωσε ότι «Έχουν σχηματίσει ομάδες εργασίας οι Ρώσοι για να δουν πως μπορούν να μας βοηθήσουν με άλλο τρόπο. Εντός της ημέρας θα ξέρουμε. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αν και το κλίμα επηρεάστηκε από την απόφαση για κούρεμα. Πολλοί ρώσοι επιχειρηματίες ένιωσαν ότι προδόθηκαν».
Η ουσία είναι ότι κατόπιν αυτών και σε συνδυασμό με την οριστική απόφαση που ελήφθη πριν λίγο στην Κύπρο («Ούτε βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ κούρεμα»), το γεγονός είναι ότι η χώρα είναι πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, λόγω της γκαγκστερικής συμπεριφοράς της Γερμανίας. Το βέβαιο είναι ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι κλυδωνισμοί στην Κύπρο, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα τα καταφέρουν και λόγω μικρού μεγέθους της οικονομίας τους σε σχέση και με τον τεράστιο πλούτο που κρύβει η κυπριακή ΑΟΖ.
Το ζήτημα είναι πόσο καιρό θα αντέξει εν συνεχεία η Ελλάδα, όταν θα έχει ορθοποδήσει η Κύπρος, εντός της ευρωζώνης. Γιατί μια επιτυχημένη ευρωέξοδος της Κύπρου είναι βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει σύντομα και την Ελλάδα. Αν, δε, φύγει η Ελλάδα, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για διάλυση της ευρωζώνης που πνίγει εκατοντάδες εκταομμύρα ανρθώπων στην Ευρώπη, σήμερα… Και αυτό θελουν να αποφύγουν στις Βρυξέλλες.
Την ιδια στιγμή ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα έμεινε «έκπληκτος και άφωνος» από την ανακοίνωση του σχεδίου για την επιβολή ενός φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την οποία σημειώνει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να έχει ένα αποτέλεσμα «διάχυσης» στην Ευρώπη.
«Έμεινα έκπληκτος και άφωνος από αυτήν την ανακοίνωση. Αυτό με αιφνιδίασε τελείως. Καθώς λάμβανα πληροφορίες, από τα μέσα ενημέρωσης, είπα ότι ήταν μια απόφαση εξαιρετικά προβληματική», σχολίασε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μιλάει εξ ονόματος του ΔΝΤ.
«Το πρόβλημα με αυτού του είδους τα μέτρα είναι ότι αυτό τιμωρεί τους ανθρώπους που αποφάσισαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στην χώρα (…) και ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά άδικο», πρόσθεσε ο Μπατίστα, εκπρόσωπος της Βραζιλίας και άλλων 10 χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
«Αυτό μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα διάχυσης επειδή είναι η πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση στην ευρωζώνη που στρέφονται στους καταθέτες», υπογράμμισε επίσης, σχολιάζοντας ότι δεν ξέρει ποιος είχε αυτήν την «λαμπρή ιδέα»
defencenet

Σχολιαστε