Eξέγερση Κούρδων…Καίγεται η Τουρκία….

turkiaΟι διαδηλώσεις την Τρίτη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και στην κυβέρνηση της Τουρκίας που υποστηρίζει τους τζιχαντιστές, έχουν αρχίσει πλέον και παίρνουν διαστάσεις κανονικής εξέγερσης των Κούρδων ενάντια στην τουρκική κατοχή.

Οι Κούρδοι επίσης διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κουρδική πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, την οποία προσπαθεί να καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές στην νοτιοανατολική Τουρκία (Ανατολία – τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν) αλλά και στην Κωνσταντινούπολη συγκρούονται με την αστυνομία του τουρκικού κράτους, με τον στρατό αλλά και με παρακρατικές συμμορίες ριζοσπαστών ισλαμιστών (Κούρδων και Τούρκων), οι οποίοι υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος και είναι εκείνοι που τροφοδοτούν την ISIS με Τούρκους μαχητές, με τις ευλογίες φυσικά του Ερντογάν.

Ήδη οι Κούρδοι θρηνούν και τον πρώτο νεκρό τους, τον 25χρονο Χακάν Μπασκούρ στην πόλη Βαρτό στην ανατολική Τουρκία, πόλη προπύργιο του PKK, που σκοτώθηκε από τον στρατό. Βαριά τραυματισμένοι είναι και χαροπαλεύουν ο δικηγόρος Ταμέρ Ντογάν που χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι στην Κωνσταντινούπολη και ο 17χρονος Ουμούτ Μποζκούρτ μετά από επίθεση που δέχθηκε από αστυνομικούς.

Εντύπωση προκαλεί που ενώ στην Τουρκία συμβαίνει μια πρωτοφανής εξέγερση ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, κανένα Μέσο ή διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν μεταδίδει τίποτα. Στην Ελλάδα από το βράδυ της Δευτέρας το μοναδικό Μέσο που ενημερώνει είναι το tribune.gr, ενώ και εμείς την πληροφόρησή μας την αντλούμε αποκλειστικά από κουρδικές ειδησεογραφικές πηγές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθεί το όνομα της κάθε πόλης και μετά φωτογραφίες από τα εκτεταμένα επεισόδια.

Diyarbakır

Wan

Nisebin

Σημειώνουμε στους αναγνώστες μας ότι αυτές οι εικόνες είναι απλώς ενδεικτικές. Στο twitter -σε αντίθεση με τα Μέσα που δεν μεταδίδουν τίποτα- οι ειδήσεις πέφτουν βροχή.

Για αυτό και προσθέτουμε στη συνέχεια widget μέσω twitter για να παρακολουθήσετε τη συνεχή ροή των ειδήσεων από την εξέγερση των Κούρδων της Τουρκίας:

tribune.gr

Τουρκία – Κουρδιστάν: Το Ντιγιάρμπακιρ (900.000 κάτοικοι) καίγεται!

Τουρκία – Κουρδιστάν: Το Ντιγιάρμπακιρ (900.000 κάτοικοι) καίγεται!

Η φωτογραφία από το Ντιγιάρμπακιρ, την πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, είναι εντυπωσιακή. Οι μαύροι καπνοί από τις φωτιές της εξέγερσης υψώνονται πάνω από την πόλη των 900.000 κατοίκων.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, τα διεθνή Μέσα και ειδησεογραφικά πρακτορεία τηρούν απόλυτη σιγή για την εξέγερση των Κούρδων στην Τουρκία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, τα σάιτ απλά δεν γράφουν ότι στην Τουρκία γίνεται χαμός. Τις εξηγήσεις για την προκλητική σιωπή τους ας τις δώσουν οι ίδιοι στους αναγνώστες τους. Εμείς κάνουμε το καθήκον μας.

Από το βράδυ της Δευτέρας οι Κούρδοι σε όλη την Τουρκία έχουν ξεσηκωθεί. Διαμαρτύρονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, που σφάζει Κούρδους στη Συρία και στο Ιράκ, διαμαρτύρονται ενάντια στην κυβέρνηση της Τουρκίας που στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης, διαδηλώνουν απαιτώντας η παγκόσμια κοινότητα να βοηθήσει τους υπερασπιστές της πολιορκημένης κουρδικής πόλης Κομπάνι, στη βόρεια Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος που προσπαθεί να καταλάβει την πόλη από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι ο βασικός υποστηρικτής και σύμμαχος του Ισλαμικού Κράτους. Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία γιατί διεκδικούν την εθνική τους ανεξαρτησία. Οι Κούρδοι καίνε την Τουρκία γιατί δεν ανέχονται άλλο να είναι υπόδουλοι του ενός ή του άλλου, να μην έχουν δική τους πατρίδα, να τους σφάζουν, να βιάζουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους ατιμώρητα. Οι Κούρδοι είπαν μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο! Οι Κούρδοι, ένα αρχαίο ιστορικό έθνος 40.000.000 ανθρώπων, απαιτεί και διεκδικεί την ελευθερία του. Το χειρότερο σενάριο για τον ημίτρελο Ερντογάν μόλις ξεκίνησε…

Δείτε φωτογραφίες από το Ντιγιάρμπακιρ που έχουν αναρτηθεί στο twitter:

Το Ντιγιάρμπακιρ, ιστορικά γνωστό ως Άμιδα, είναι η μεγαλύτερη πόλη του τουρκικού Κουρδιστάν. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τίγρη και είναι το διοικητικό κέντρο της επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ. Με πληθυσμό περίπου 900.000 κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Νοτιοανατολική Ανατολίας μετά την Γκαζιαντέπ.

Η πόλη είναι αρχαιότατη και αναφέρεται σε ασσυριακές και αραμαϊκές πηγές. Το σημερινό της όνομα προέρχεται από την αραβική φράση «χώρα (της φυλής) του Μπακρ», μεσαιωνική ονομασία της Άνω Μεσοποταμίας.

Ωστόσο κατά την κεμαλική περίοδο το αραβικό/οθωμανικό της όνομα μετασχηματίστηκε σε Ντιγιάρμπακιρ (χώρα του μπακιριού), παρετυμολογώντας την από τα ορυχεία χαλκού που βρίσκονταν στην περιοχή.

Μέχρι τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη είχε σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό, αρμενικό και συριακό, ο οποίος όμως εξοντώθηκε ή εκτοπίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης είναι στη μεγάλη πλειοψηφία του Κούρδοι, και γι’αυτό η πόλη θεωρείται ως η «ανεπίσημη πρωτεύουσα» του τουρκικού Κουρδιστάν.

Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αποτελούν τα άριστα διατηρούμενα βυζαντινά τείχη (ανηγερμένα από τον αυτοκάτορα Κωνστάντιο Β”), το σελτζουκικό τζαμί του Μαλίκ Σαχ (γιου του Αλπ Αρσλάν) και η συριακή εκκλησία της Παναγίας. Γνωστότερο τοπικό αγροτικό προϊόν είναι το καρπούζι που αποτελεί και το έμβλημα της πόλης (επικαθήμενο πάνω σε μικρογραφία των τειχών).

http://lithosfotos.blogspot.gr/2014/10/900000.html

Σχολιαστε