5,2 και 4,2 οι δύο ισχυρες σεισμικές δονήσεις με επίκεντρο 25χιλ.δυτικά της Αταλάντης.Κουνήθηκαν Λαμια Ευβοια-Αθήνα

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι ότι οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,2 βαθμών και 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Λαμίας που ταρακούνησαν και κάποιες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής ήταν οι κύριοι σεισμοί.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτίμησε πως ο πρώτος σεισμός ήταν έντασης 4,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, 24 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Αταλάντης. Για τον δεύτερο σεισμό αναφέρει πως ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, 25 χλμ δυτικά – βορειοδυτικά της Αταλάντης.Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση της Λαμίας, καταγράφηκε πτώση βράχων στην περιοχή, όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο των δύο δονήσεων, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε κτίσματα. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν ζημιές σε παλιό σπίτι στο χωριό Δρυμαία του Δήμου Αμφίκλειας, ενώ σε Αμφίκλεια και Λιβανάτες του νομού Φθιώτιδας παρουσιάστηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Πάντως οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά από μία περιοχή περίπου 30 χλμ μακριά από το ρήγμα. Η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει και το 2008 σεισμό 5,2 Ρίχτερ.
Πανικό προκάλεσαν στους κατοίκους της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας, όπου έγιναν ιδιαίτερα αισθητές, οι δύο ισχυρές δονήσεις, που σημειώθηκαν στις 12:03 (μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) και στις 12:06 (μεγέθους 5,1 Ρίχτερ) στην περιφέρεια της Λαμίας, σε περιοχή με επίκεντρο τέσσερα χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια.
Αστυνομία, πυροσβεστική και αυτοδιοίκηση κινητοποιήθηκαν για εντοπισμό και καταγραφή τυχόν ζημιών από τη διπλή δόνηση. Έως στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε κατοικίες, πλην ενός παλαιού ακατοίκητου πλινθόκτιστου σπιτιού στο χωριό Δρυμαία, κοντά στην Αμφίκλεια. Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.
Σε κοινότητες πέριξ του επίκεντρου σεισμού, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.
defencenet

Σχολιαστε