Νυχτερινή «καταδρομική» της ENI να προσεγγίσει το γεωτρύπανο έπεσε πάνω σε «τοίχο» τουρκικών σκαφών

saipemanos– Ενώ η Ρώμη κράτα επαμφοτερίζουσα ως και αντιφατική στάση η ENI έκανε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια
– Χθες βράδυ το Saipem12000 αποπειράθηκε ανεπιτυχώς να εισέλθει στο τεμάχιο “3”
– Προβληματισμό για την ιταλική στάση προκαλεί η είδηση ότι το τουρκικό μπλόκο έσπασε γαλλική φρεγάτα
– Ντεσκάλτσι: Αποχωρούμε με αναβολή της γεώτρησης, αλλά θα επιστρέψουμε δεν εγκαταλείπουμε την ΑΟΖ
– Το Saipem12000 ωστόσο κα σήμερα το πρωί παρέμενε πλησίον του τεμαχίου “3”

Χθες βράδυ, το γεωτρύπανο Saipem12000 και η Eni προέβησαν σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να εισέλθουν εντός του τεμαχίου “3” και στο προκαθορισμένο στόχο – πεδίο “Σουπιά”, ωστόσο η “καταδρομική” αυτή προσέκρουσε στην τουρκική αντίδραση εκ μέρους των έξι τουρκικών πολεμικών σκαφών που εφαρμόζουν το παράνομο πειρατικό αποκλεισμό στο εν λόγω τεμάχιο. Πλέον, μετά και από αυτή την ύστατη προσπάθεια το γεωτρύπανο της Eni η παρουσία του οποίου καθίσταται πλέον λίαν ασύμφορη και για την ίδια εταιρεία, η οποία σημειώνει καθημερινώς απώλειες της τάξης άνω των 300.000 ευρώ, πρόκειται να μετακινηθεί μάλλον προς το Μαρόκο, όπου είναι ο επόμενος προκαθορισμένος στόχος γεωτρήσεων.

Εξάλλου, την ίδια ώρα υπήρξαν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο τα οποία παρουσίαζαν δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, ο οποίος ανέφερε εμφατικά πως η Eni δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ και πως δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο, ωστόσο η ουσία είναι πως η γεώτρηση του ιταλικού κολοσσού, ένεκα εν μέρει και της επαμφοτερίζουσας ως και αντιφατικής στάση που τήρησε η Ρώμη καθ’ όλην την διάρκεια της κρίσης, έχει πλέον αναβληθεί επ’ αόριστον. Παράλληλα το γεωτρύπανο Saipem12000 θα πρέπει να αποχωρήσει για το Μαρόκο το προσεχές διάστημα.

Πηγή χαρτών: marintraffic.com
Σε κάθε περίπτωση, το Saipem12000, όπως εμφανίζεται και στον χάρτη του marinetraffic.com και σήμερα μαζί με το συνδευτικό του σκάφος VOS PRUDENCE, παραμένουν ακινητοποιημένα, πλησίον του τεμαχίου “3”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ENI
Εξάλλου, στην προγραμματισμένη γεώτρηση σε κυπριακά χωρικά ύδατα και στο μπλόκο από μέρους τουρκικών στρατιωτικών πλοίων αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ENI, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι.

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ENI. «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Σε ερώτηση αν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι». Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

Παράλληλα, νεφελώδες παραμένει το τοπίο γύρω από το πως κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες η ιταλική διπλωματία, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, καθώς η παρουσία του ψευδο-ΥΠΕΞ στην Ρώμη και το μπαράζ επαφών του με σειρά αξιωματούχων, διαψεύδεται από ιταλικής πλευράς, ωστόσο η τ/κ πλευρά εμμένει στο ότι οι επαφές αυτές υπήρξαν…Σε αυτό το πλαίσιο προβληματίζει έντονα Λευκωσία και Αθήνα η διαρροή της είδησης ότι η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Jean De Vienne» πέρασε πριν μια περίπου βδομάδα ανεμπόδιστα από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία βρίσκεται στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ΚΥΠΕ, ενώ για το γεγονός αυτό ενημερώθηκαν άμεσα οι κυπριακές αρχές.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ, δεν έχουν λάβει χώρα οποιεσδήποτε συναντήσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το ζήτημα του Saipem που εξακολουθεί να παραμένει σταματημένο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει σχετικές αναφορές που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ.

ENI: Δεν υπήρξε συνάντηση με Οζερσάι

Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση της εταιρείας ΕΝΙ με τον Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας ερωτηθείς εκ νέου για το θέμα, μετά και τις δηλώσεις του “υπεξ” των κατεχομένων πως πήγε στη Ρώμη όπου είχε επαφές για τα θέματα ενέργειας.

“Δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνάντηση”, είπε ο εκπρόσωπος της ΕΝΙ στο ΚΥΠΕ.

newsit.com.cy

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button