Εγκλωβισμός στα δολοφονικά μνημόνια με φόντο τις εκλογές…

πεθαινουμεΟικονομική ασφυξία στην Ελλάδα επιχειρούν να επιβάλλουν και πάλι (όπως έκαναν και πέρσι) οι δανειστές προκειμένου να περάσουν τα σκληρά μέτρα “ταφόπλακα” της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση, έχει ήδη αποδεχθεί μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ και αρνείται να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, το λεγόμενο πακέτο προληπτικών μέτρων ή 4ο μνημόνιο επί της ουσίας και δείχνει να προετοιμάζεται ακόμη και για ηρωική έξοδο.

Είναι πολύ πιθανό, αν οι δανειστές επιμείνουν στα μέτρα των 9 δισ. ευρώ να στηθούν κάλπες στις αρχές καλοκαιριού, οι οποίες θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη, τη στιγμή μάλιστα που εδραιώνεται πλέον στην ελληνική κοινή γνώμη πώς η επιστροφή στη δραχμή ίσως αποτελέσει διέξοδο από τον ασταμάτητο κατήφορο εντός του ευρώ.

Ήδη, ακούγονται και ημερομηνίες για εκλογές εντός του Ιουνίου ή και του Ιουλίου με ορόσημο αυτή την 23ης Ιουλίου. Κι αυτό γιατί τότε εξαντλούνται τα δημοσιονομικά διαθέσιμα και πρέπει να πληρωθούν δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει η Ελλάδα. Μάλιστα, αρχίζουν και παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στην καταβολή των πληρωμών που πρέπει να κάνει το Δημόσιο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές εξελίσσεται σε θρίλερ. Η κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη στην απαίτηση των δανειστών για ένα νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ, πέραν του συμφωνημένου των 5,4 δισ ευρώ, για την περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2018.

Κι αυτό γιατί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προειδοποιούν παρασκηνιακά ότι το πακέτο των 9 δις «δεν αντέχεται» και ότι είναι μακριά από τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό. Μάλιστα πολλοί βουλευτές απειλούν με παραίτηση σε περίπτωση που επιχειρηθεί να περάσουν αυτά τα μέτρα με πρώτους να θέτουν υποψηφιότητα βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των “53+”.

Η συγκεκριμένη κίνηση, στην οποία ανήκει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (ο οποίος μάλιστα φέρεται να έχει ζητήσει μετά την αξιολόγηση να φύγει από την κυβέρνηση), έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος των βουλευτών, που ελέγχει και υπολογίζονται γύρω στους δέκα.

Εάν προσθέσει σε αυτούς και έναν αριθμό ανένταχτων σε ομάδες βουλευτών, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη στάση που θα τηρήσουν, είναι σαφές ότι απειλείται η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό ότι στις γραμμές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εξαπλώνεται η ιδέα για «ηρωική έξοδο» που είχαν ρίξει προ ημερών στο τραπέζι οι «53+» για την περίπτωση που οι δανειστές επιβάλλουν μία εξευτελιστική συμφωνία στην Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του επιχειρεί να πείσει τους Θεσμούς ότι δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να περάσει το πακέτο των πρόσθετων, «προληπτικών» μέτρων από τη Βουλή για νομοθέτηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αυτό θα επιτευχθεί και ότι θα βρεθεί ένας πιο λειτουργικός και διαχειρίσιμος πολιτικά τρόπος να σιγουρευτούν οι δανειστές πως εάν η χώρα δεν πετύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018) τότε αυτόματα θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Το γυαλί όμως φαίνεται να έχει ραγίσει και είναι προφανές πώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί μέτρα 9 δισ. ευρώ, όπως και δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στους δανειστές. Το περασμένο καλοκαίρι αναγκάστηκε να ψηφίσει το 3ο μνημόνιο και τώρα, πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η ψήφιση του έρχεται και το 4ο μνημόνιο.

Τα σενάρια της ηρωικής εξόδους πήραν “φωτιά” και μετά την δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην “Αυγή της Κυριακής”, το κομματικό όργανο και παρουσιάζει πώς το ποσοστό των Ελλήνων που εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε στο 49% από το 64% που είχε καταγραφεί σε έρευνα της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων τον Νοέμβριο του 2015.

Ενδέχεται λοιπόν να στηθούν κάλπες το επόμενο διάστημα και αφού έχουν ψηφιστεί τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ με το δίλημμα μνημόνιο ή έξοδος από την Ευρωζώνη. Είναι βέβαιο πώς τα νέα μέτρα δεν θα αποδώσουν, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει το τέλμα και θα χρειαστούν και νέα. Υπάρχει έτσι ένας φαύλος κύκλος που δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ.

Στην κυβέρνηση λοιπόν κάποιοι αναρωτιούνται αν ήρθε η ώρα να πουν το μεγάλο “όχι”, βασιζόμενοι και στο δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι και το 62% των Ελλήνων είχε πει “όχι” στην τότε συμφωνία με τους δανειστές. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό η κυβέρνηση να το επιχειρήσει αν στριμωχτεί και άλλο.

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι πλέον, ο μισός πληθυσμός σύμφωνα με την Public Issue θεωρεί πλέον την επιστροφή στην δραχμή ως εξέλιξη που δεν μπορεί να είναι καταστροφικότερη από ότι συμβαίνει τώρα αυτή την στιγμή στην χώρα «εν ονόματι» του ευρώ.

Άλλα στοιχεία δείχνουν πώς μειώθηκε το ποσοστό (60% από 71% τον Μάρτιο) όσων πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι απαραίτητες, αυξήθηκε το μερίδιο (38% από 25% τον Μάρτιο) όσων υποστηρίζουν πως οι πρόωρες εκλογές είναι μάλλον απαραίτητες αυξήθηκε το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί με νόμισμα τη δραχμή (30% από 21% τον Νοέμβριο του 2015), το 88% πιστεύει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 75% αναμένει επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση λοιπόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο και καλείται να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την μνημονιακή πολιτική που “σκοτώνει” τους Έλληνες ή θα “επιστρέψει στις ρίζες” της που είναι το σκίσιμο των μνημονίων και η έξοδος από το ευρώ. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο έτοιμη είναι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Ποτέ δεν είσαι πλήρως έτοιμος”, απαντούν κάποιοι από την κυβέρνηση με νόημα…

defencenet

 

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button