Τι μπορείτε να κάνετε αν πάθατε ζημιά από λακούβα

Με την κακοκαιρία, τον παγετό και τις έντονες βροχές, οι λακκούβες στους δρόμους γίνονται όλο και περισσότερες στις πόλεις και τα επαρχιακά δίκτυα. Ποιοι φταίνε για τις λακούβες; Την ευθύνη για την ύπαρξη κακοτεχνιών στους δρόμους έχουν:1) Στις πόλεις, οι εκάστοτε δήμοι και κοινότητες (τοπική αυτοδιοίκηση).

2) Στις εθνικές οδούς, το Υπουργείο Μεταφορών (η ευθύνη ανήκε παλιότερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ) με εξαίρεση τα κομμάτια της Εθνικής οδού που έχουν παραχωρηθεί από το Δημόσιο σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες.


Αν την πατήσετε και πέσετε μέσα σε κάποια μεγάλη λακούβα, καλό θα ήταν να μην βρίσκεστε πάνω σε ποδήλατο ή μηχανή γιατί κινδυνεύετε σοβαρά να τραυματιστείτε. Σε κάθε περίπτωση, αν χτυπήσετε εσείς ή η το όχημά σας, θα πρέπει να ξέρετε τι να κάνετε καθώς και να γνωρίζετε τα νομικά σας δικαιώματα:


1) Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να αποκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία, άρα θα πρέπει ναφωτογραφίσετε την λακούβα. Στις φωτογραφίες που θα βγάλετε, φροντίστε να φαίνεται και ο δρόμος ώστε να μπορείτε να αποδείξετε που βρίσκεται η λακούβα.


2) Καλέστε την τροχαία: Η καταγραφή του συμβάντος από την Τροχαία είναι ακλόνητο στοιχείο που θα λειτουργήσει υπέρ σας.


3) Αν δεν γνωρίζετε, φροντίστε να πληροφορηθείτε σχετικά με το ποιος δήμος είναι υπεύθυνος για την εν λόγω λακούβα.


4) Αν έχετε βλάβες στο αυτοκίνητό σαςενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρία και ζητήστε τους να στείλουν να πραγματογνώμονα.


5) Σε περίπτωση σωματικού τραυματισμούκαλέστε το ΕΚΑΒ ή πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο για να λάβετε ιατρική βεβαίωση σωματικής βλάβης.


6) Βρείτε μάρτυρες για το συμβάν.


7) Ασκήστε τα νομικά σας δικαιώματα, στέλνοντας μέσω δικηγόρου εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα και ασφαλιστικά μέτρα σε περίπτωση που δεν λάβετε απάντηση εντός δύο ημερών.


Η διαδικασία αυτή θα σας κοστίσει σε χρόνο, αλλά με λίγη επιμονή και υπομονή θα δικαιωθείτε. 


Θυμηθείτε, άλλωστε, πως τους δρόμους αυτούς τους πληρώνουμε πανάκριβα είτε μέσω δημοτικών τελών, είτε μέσω των τελών κυκλοφορίας και των διοδίων και απαιτούμε να είναι ασφαλείς για όλους τους χρήστες.


Σχολιαστε