Συζητούν για τα 12 μιλια και για μοιρασιά του Αιγαίου

Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας, το δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής και οι συνεχείς προσπάθειές της κατά των Ελληνικών συμφερόντων είναι βέβαιο πως δεν συνυπολογίζονται στο πνεύμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας, τουλάχιστον από την πλευρά της Αθήνας.
Είναι χρόνια δηλωμένη η επιθυμία της Άγκυρας να αποκτήσει μέρος του Αιγαίου. Είναι χρόνια η στάση της Τουρκίας τόσο στον θαλάσσιο όσο και στον εναέριο χώρο του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Όμως, ταυτόχρονα, είναι χρόνια και η «μαλακή» διάθεση των βραβευμένων και μη κυβερνώντων των Αθηνών, απέναντι σε μία ξεκάθαρη επιθετική πολιτική, η οποία αποσκοπεί σε σμίκρυνση του γεωγραφικού εθνικού χώρου της Ελλάδας.


Φοβικότητα, ανικανότητα, φιλική διάθεση προς το νέο-οθωμανισμό, γραφειοκρατικές, πολιτικές και κομματικές «αγκυλώσεις», έχουν συντελέσει στην δημιουργία ενός αρνητικότατου κλίματος για την Ελλάδα, από την ίδια την Ελλάδα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η «φίλη» Τουρκία έχει καταθέσει επισήμως τις διαθέσεις της μέσω του casus belli, ενώ η Ελληνική πλευρά προτάσσει συνεχώς το πνεύμα της ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας, και προσπερνώντας τα όρια οι πολιτικοί του κράτους των Αθηνών δείχνουν να περνούν σε επίπεδα πολιτικής και διπλωματίας που ο μόνος χαρακτηρισμός που θα τους ταίριαζε είναι η «εσχάτη προδοσία».
Κι ενώ όλα αυτά αποτελούν συμπεράσματα για την εξ Αθηνών εκπορευόμενη εθνική πολιτική, ήρθε ένα δημοσίευμα της Χουριέτ, με τίτλο “Άγκυρα και Αθήνα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Αιγαίο”, το οποίο αναφέρεται σε συνέχιση συνομιλιών οι οποίες αντιτίθενται σε κάθε λογική, αφού μέσω αυτών διαφαίνεται η συγκατάβαση της κυβέρνησης Σαμαρά στην συνέχιση συνομιλιών που έκανε η κυβέρνηση Παπανδρέου, και οι οποίες αφορούσαν σαφέστατη μείωση του εθνικού θαλάσσιου και εναέριου χώρου, ενώ –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Χουριέτ- υπάρχει σχέδιο μείωσης των 6 ναυτικών μιλίων σε 3, αναμονή για έναρξη συζητήσεων για την ΑΟΖ, καθώς και ευθεία αμφισβήτηση ενός αριθμού Ελληνικών νησιών και νησίδων…, ενώ τονίζεται πως το πρόβλημα του Αιγαίου δεν περιορίζεται στην οριοθέτηση των χωρικών υδάτων!
Τι αναφέρεται στο τουρκικό δημοσίευμα


H Τουρκία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες για τη δημιουργία των συνόρων στο αμφισβητούμενο Αιγαίο, που είχαν ανασταλεί τον Ιούλιο του 2011 μετά από περισσότερους από 50 γύρους συναντήσεων.
Η απόφαση λήφθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu στην Αθήνα στις 10 Οκτωβρίου, όπου είχε εκτενείς συνομιλίες με τον ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, καθώς και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

“Ένα βιώσιμο σχέδιο”

Το σχέδιο προβλέπει την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων σε διαφορετικά μήκη σε διάφορα μέρη του Αιγαίου, με έξι ναυτικά μίλια στα βόρεια και τρία μίλια στις νότιες περιοχές της θάλασσας του Αιγαίου.

Σχολιαστε