Σε ρήξη με τους δανειστες και εκλογες και με τη Χωρα στα βραχια…και καυτη πατατα στον επόμενο !!!

moynopanaΤου Γιάννη Πετρίδη

Το ερώτημα που κυριαρχεί από χθες το βράδυ μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα (αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ και κατ’ευθείαν από το αεροδρόμιο!) είναι «Που το πάει;».
Γιατί, τίποτα και κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει αυτή την κίνηση, ούτε σε Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό και ειδικότερα στις Βρυξέλλες.
Ο Α.Τσίπρας έδωσε για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια «ζεστό» χρήμα σε μεγάλες ομάδες πολιτών και παραδέχθηκε ότι η επιβολή ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίο, ήταν μια αχρείαστη πράξη.
Παρέβη την άτυπη συμφωνία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά με την τρόικα ή το κουαρτέτο των δανειστών: Ούτε ευρώ παροχή!
Και μάλιστα το έκανε εν μέσω τελικής διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και ερωτήματος για το αν θα υπάρξουν και ποια θα είναι τα πρόσθετα εισοδηματικά μέτρα μετά το 2018!
Μετά την-αναμφισβήτητη, αλλά και ανολοκλήρωτη-επιτυχία μείωσης του χρέους μέσω χρονικής επέκτασης και επιτοκιακής αναδιάρθρωσης, δίνει λεφτά σε κάπου 3 εκατομμύρια πολίτες (αφού οι 1.600.000 συνταξιούχοι έχουν και οικογένειες στις οποίες θα διαχυθεί αυτός ο ταπεινός, μεν, αλλά πολύ σημαντικός για την πείνα που επικρατεί στην χώρα, μισθός) και καταργεί προβλέψεις εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό με την αναβολή αύξησης ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου!
Στις Βρυξέλλες «παραμιλάνε», αλλά ο Α.Τσίπρας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αν προετοιμάσει την κατάσταση, αν και εφ’όσον ΕΕ και ΔΝΤ δεν υποχωρήσουν σε μια «λογική» συμφωνία στην β’αξιολόγηση: Τις εκλογές στις οποίες θα καταφύγει αν επιμείνουν να ζητούν αυτά που ζητούν, ειδικά σε εργασιακά και περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών, με την απειλή πάντα του «κόφτη» τον ερχόμενο Απρίλιο.
Κι έτσι, να αφήσει την β’αξιολόγηση για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Τις οποίες εκλογές και να χάσει, θα τις χάσει πλέον με «ψηλά το κεφάλι» πλέον (ή έτσι νομίζει): Πήρε μείωση χρέους κι έδωσε λεφτά.
Κι έτσι θα μείνει η β΄διαπραγμάτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γεννηματά και τους λοιπούς του «τόξου των Βρυξελλών».
Θα βγει πλέον εκτός του «καραβανιού» σε ρόλο «Ινδιάνου» που θα τοξοβολεί από την αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας την επιστροφή στην εξουσία, σε δύο χρόνια το πολύ όταν η νυν κυβέρνηση θα έχει και αυτή «καεί» (ή έτσι νομίζει)…
Εκτός και αν του δώσουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αυτό που θέλει, αναλογιζόμενες ότι καλύτερα «ένας Τσίπρας στην κυβέρνηση», παρά «ένας Τσίπρας στα κάγκελα».
Οι αντιδράσεις των δανειστών τις επόμενες ώρες θα δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα…

Σχολιαστε