Προς ρωσο-τουρκικό πόλεμο: Πολεμικός «πυρετός» στην Μόσχα – Τελεσίγραφο από την Αγκυρα στην Ρωσία

bomva«Η Ρωσία έχει δύο επιλογές: Ή να αναγνωρίσει την τουρκική ζώνη απαγόρευσης πτήσεως κατά μήκος των συνόρων με την Συρία ή να ξεκινήσει στρατιωτική εμπλοκή. Το πλέον πιθανό είναι το δεύτερο».

Αυτό ανέφερε σε tweet του ο Pavel E. Felgenhauer ο οποίος είναι η πλέον έγκυρη «ανοικτή» πηγή και σε ότι έχει να κάνει με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και γνωστός για τις επαφές και τις πηγές που διατηρεί μέσα στο ρωσικό στρατιωτικό σύμπλεγμα.

Και σε τελική ανάλυση, θα είναι εξευτελισμός για την Ρωσία να μην απαντούσε με κάποιο ουσιαστικό τρόπο, πέρα από την ταξιδιωτική τουριστική οδηγία…

Ειδικά μετά το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στην Μόσχα από την Τουρκία: Κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα και ο στραιτιωτικός ακόλουθος της χώρας στους οποίους επιδόθηκε το εξής κείμενο:

  • Οι επιχειρήσεις του ρωσικού Στρατού γίνονταν σε περιοχή κοντά στα τουρκικά σύνορα, απειλώντας την ασφάλειά τους. Η Τουρκία σημείωσε ότι είναι σε ισχύ οι κανόνες εμπλοκής και ότι δεν θα δίσταζε να τους εφαρμόσει αν γινόταν παραβίαση κια αυτό θα γίνει στο εξής..
  • Στην περιοχή στην οποία γίνονταν οι ρωσικές επιχειρήσεις, δεν δραστηριοποιείται το Ισλαμικό Κράτος ούτε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και πλήττονταν πολίτες.
  • Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ανάγκαζαν περισσότερους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Υπήρχε ανησυχία ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να βλάψουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Τουρκίας.

Στην ίδια την Ρωσία επικρατεί»πολεμικός πυρετός»: Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι προετοιμάζει μία πλειάδα μέτρων ως αντίδραση για το σημερινό συμβάν και κατηγορεί την Τουρκί ότι υποθάλπει τρομοκρα΄τες στο εσωτερικό της χώρας!

«Οι ρωσικές επιχειρήσεις γίνονταν ενάντια σε παράνομους τρομοκρατικούς σχηματισμούς, κυρίως μαχητών από τη ρωσική περιοχή του βόρειου Καυκάσου», ανέφερε η ανακοίνωση. «Οι προσπάθειες του ρωσικού υπουργείου Αμυνας να έχει επείγουσα επικοινωνία με τους Τούρκους ομολόγους ήταν ανεπιτυχής», σημείωνε ακόμη.

Αυτή η τελευταία δήλωση, σημαίνει πολλά για όσους ξέρουν την στρατιωτική «διάλεκτο’…

Οι Τουρκμένιοι ισλαμιστές που κατέλαβαν δυο περιοχές που ελέγχονταν από το ISIS κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο με την υποστήριξη των Τούρκων και ετοιμάζονταν να δημιουργήσουν τουρκικό θύλακα.

Η επιχείρηση απαιτεί εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή τουρκικών και αμερικάνικων μαχητικών στην βόρεια Συρία,αλλά πρέπεθ να διασφαλιστεί ότι τα ρωσικά αεροπλάνα δεν θα μπουν στην μέση.

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή: Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-25 και Su-24 κατέστρεψαν ολοσχερώς τουρκική φάλαγγα που μετέφερε όπλα, πυρομαχικά και τρόφιμα σε έναν θύλακα Τουρκομάνων της al-Nusra στα τουρκικά μειονοτικά χωριά της Συρίας, προκαλώντας εκατόμβη νεκρών Τούρκων ισλαμιστών, αλλά και τη οργή της Αγκυρας:  Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου ζήτησε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα για να του επιδόσει διάβημα διαμαρτυρίας και να τον απειλήσει με «σοβαρές συνέπειες» για την πράξη αυτή!

Δηλαδή δεν φτάνει που ο αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν (πρακτικά ισχυρότερος από τον Α.Νταβούτογλου και νο 2 στην Τουρκία μετά τον Ρ.Τ.Ερντογάν) δήλωσε στήριξη στο ISIS, ¨οπως αποκάλυψε στην Ελλάδα με δημοσίευμά του το pronews.gr (διαβάστε σχετικά εδώ), αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας ενοχλήθηκε που αποκαλύφθηκαν και βομβαρδίστηκαν τα τουρκικά κομβόι!

Τις τελευταίες ημέρες η τρομοκρατική οργάνωση “Jabhat Al-Nusra” και ο φιλοδυτικός FSA έχουν υποχωρήσει και κρύβονται στα βουνά των Τουρκμένων μετά από ευρεία χερσαία επιχείρηση του συριακού Στρατού στη βόρεια Λαττάκεια και εκεί κατευθυνόταν επειγόντως η τουρκική βοήθεια..

Αρχικά ο συριακός Στρατός και οι σύμμαχοι του ξεκίνησαν την επίθεση τους από το Jabal Al-Turkmen διασφαλίζοντας το Al-Daghmashliyah και ελέγχοντας πλήρως το χωριό Ziwayk και τον στρατηγικής σημασίας λόφο πριν επεκταθεί η επιχείρηση και στην κοντινή πόλη Shamaysah στο Jabal Al-Turkmen.

Ο συριακός Στρατός με την κάλυψη της ρωσικής Αεροπορίας ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις στα τουρκικά χωριά στην περιοχή Bayir Bucak στην βορειοδυτική Λαττάκεια. Οι συγκεκριμένοι θύλακες των ισλαμιστών και του FSA γύρω από την Λαττάκεια είναι πλήρως απομονωμένοι και η καταστροφή τους σηματοδοτεί την πλήρη απελευθέρωση της πόλης από την ισλαμική απειλή.
Η προσβολή του κομβόι αποδείχθηκε πραγματικά καταστροφική.
Και η Αγκυρα αντέδρασε πραγματικά προκλητικά:
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα, Andrey Karlov, κλήθηκε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάτω από τις εντολές του υπουργού Feridun Sinirlioglu, ο οποίος είπε ότι οι ρωσικές πράξεις δεν κινούνται προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά βομβαρδίζονται χωριά της τουρκικής μειονότητας με πολίτες (!) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες» είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Tanju Bilgic.
«Η Τουρκία ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει την επιχείρηση είπε ο Bilgic και τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις μας και η παράκληση μας έχει μεταφερθεί και στον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και στον ειδικό για θέματα Μέσης Ανατολής Mihail Bogdanov.»
Η τουρκομανική περιοχή Bayirbucak, στη βόρεια Λαττάκεια είναι υψίστης σημασίας για τον συριακό στρατό γιατί η Τουρκία την χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια «γεωγραφική σύνδεση» με την περιοχή Hatay στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία. (δείτε σχετικά εδώ).
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ-αποκάλυψη του pronews.gr εδώ.
pronews

Σχολιαστε