Προκλήσεις με διάρκεια από τη Τουρκία με δύο NAVTEX

AIGAIO-TOYRKIAΑνησυχία στην Αθήνα προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης που επιχειρεί η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο και στο Καστελόριζο αλλά σε όλο το Αιγαίο με την «επιθετική» ποιοτικά αναβαθμισμένη κίνηση στην οποία προέβη στις 31 Δεκεμβρίουμε τη δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για «επικίνδυνες επιχειρήσεις», για διάστημα… ενός έτους, επικαλύπτοντας και σημαντικά τμήματα του Ελληνικού Εναέριου Χώρου.
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ (nmeletis@pegasus.gr ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr
Το απόγευμα της 31ης Δεκεμβρίου η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX, τη 1076/14 και τη 1077/14, με τις οποίες δεσμεύει για «επικίνδυνες επιχειρήσεις» (Hazardous Operations) πολύ μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου – 31 Δεκεμβρίου 2015 καθημερινά από τις 5 το ξημέρωμα μέχρι τις 4.00 το απόγευμα εκτός των Σαββάτων και Κυριακών.
Στο Βόρειο Αιγαίο η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη σχεδόν την περιοχή που περικλείεται από τον Άθω μέχρι τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο και στο Κεντρικό Αιγαίο την περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Κίναρου, Λέβιθας και Αμοργού.
Αυτές οι τουρκικές NOTAMS (δεσμεύσεις εναέριου χώρου) υποχρέωσαν τις ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και Άμυνας, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να συναντηθούν εκτάκτως στις 2 Ιανουαρίου, προκειμένου να αξιολογηθεί η τουρκική πρόκληση.
Η Τουρκία μονομερώς και με το επιχείρημα ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις ελληνικές Αρχές δέσμευσε τις περιοχές αυτές, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, και ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια της γενικής αεροπλοΐας».
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: http://mignatiou.com/2015/01/i-agkira-prokali-me-firmani-ke-gia-to-egeo/

Σχολιαστε