Ο εκπρόσωπος της Τρόικα κος Στουρνάρας εξηγεί τι θέλουν τα ΑΦΕΝΤΙΚΆ του

Ο Μ@Λ@Κ@Σ ΛΑΌΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΚΑΤΑΘΈΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΝΩΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ   
Θα έπρεπε να ξέρει ο ανεκδιήγητος δούλος της Μερκελ Στουρνάρας  που λέει ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, Πως εάν πάρουν ανάποδες οι Έλληνες και θελήσουν να πάρουν μόνο το δέκα τις εκατό των καταθέτων στην Ελλάδα τα χρήματα τους από τις τράπεζες, δεν υπάρχουν, διότι τα έχουν φάει οι τοκογλύφοι με την ανοχή των πολιτικάντηδων . Αυτό είναι και ο μεγάλος τρόμος τους.

 «Η αρχική πρόταση για Κύπρο ήταν να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και να μπει συντελεστής 15,5% με 16% στις υπόλοιπες και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός γερμανικών Οικονομικών συμφερόντων , Γιάννης Στουρνάρας . Δεν οχυρώνομαι πίσω από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά δεν μπορώ να γίνω περισσότερο Κύπριος από τους Κύπριους. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε, όταν ήδη είχαν αποφασίσει;». 

Πρόσθεσε δε ότι «η αρχική πρόταση ήταν να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ και να μπει συντελεστής 15,5% με 16% στις υπόλοιπες και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο».
Σε αυτό το αδιέξοδο εξήγησε ότι υπήρξε διακοπή για δύο ώρες, προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις: «Έγινε διαβούλευση με τον κ. Αναστασιάδη για δύο ώρες και καταλήξαμε σε συμβιβαστική πρόταση, στην οποία συμφωνούσε η κυπριακή πλευρά».

Εκτός αυτών, ο υπουργός επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup «δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με την Κύπρο, για να τις δούμε», και πρόσθεσε: «Μπορεί η απόφαση του Eurogroup να ήταν λανθασμένη, θα το κρίνει η ιστορία, όμως δεν υπήρχε άλλη πρόταση στο τραπέζι».

Τόνισε δε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup η Ελλάδα πρότεινε να αναλάβει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών με τις εξής προϋποθέσεις: «να γίνει σε δίκαιη τιμή και να μην υπάρξει επίπτωση στο δημόσιο χρέος. Και συνέχισε: «Είναι θωρακισμένη η  ελληνική οικονομία και αυτό σημαίνει πως ό,τι και αν γίνει, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Μακάρι να μην γίνει τίποτα. Φυσικά, όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, θα είναι και τα εδώ υποκαταστήματα κλειστά. Δεν μπορούν να είναι επ’ άπειρο κλειστά, υπάρχει «plan b» για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σας το πω τώρα».

Απηύθυνε επίσης δραματική έκκληση, λέγοντας «plan b από την Κυπρο δεν έχω δει. Θα ήθελα να δω εντός των επόμενων ωρών. Δεν θέλω να πω ότι η Κύπρος οδεύει σε αδιέξοδο, πρέπει όμως να προτείνει λύση εντός των επόμενων ωρών». 

Και πρόσθεσε: «Είμαι συνεχώς σε τηλεφωνικές επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους μου προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυπριακή δημοκρατία να παρουσιάσει νέο εναλλακτικό πλάνο. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες. Η Κύπρος είναι μέλος της ευρωζώνης και έχει τους δικούς της κανόνες που τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να σέβονται».

Πάντως, επιχειρώντας  να απαντήσει εάν η Ευρώπη έχει «plan b» για την Κύπρο, περιορίστηκε στην στατιστική λέγοντας ότι «σε αυτό το ερώτημα απάντησε η Ε.Ε στο παρελθόν και στατιστικά ανταποκρίθηκε με επιτυχία και δεν υπήρξαν αδιέξοδα».

Σχολιαστε