Οι κλέφτες του Eurogroup φάγανε κεφάλαιο καταθετών από Κύπρο και ετοιμάζονται για Ελλάδα

Περισσότερα από ένα δισ. ευρώ θα χαθούν από Έλληνες – κυρίως – καταθέτες οι οποίοι είχαν καταθέσει τις οικονομίες τους σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο καθώς του μέτρου του «κουρέματος» πάντως δεν εξαιρούνται ούτε οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που είναι εγκαταστημένες στην Κύπρο.
Οι ελληνικές τράπεζες στη μεγαλόνησο, παρόλο που είναι ανώνυμες εταιρείες, εν τούτοις υπάγονται και ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα του νησιού, όπως οι κυπριακές στην Ελλαδα που εξαιρούνται του κουρέματος, αλλά κρατικοποιούνται με το ζόρι κατόπιν εντολής της τρόικα.

Μόνο οι ελληνικές εταιρείες είχαν κατατεθειμένα στην Κύπρο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, άραα οι ζημιές που θα γράψουν υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ. Σε άλλο τόσο ύψος υπολογίζονται οι ατομικές καταθέσεις των Ελλήνων, αν και τραπεζίτης σημείωνε μιλώντας στο defencenet.gr ότι «Οι συνολικές καταθέσεις νομικών και φυσκών προσώπων από την Ελλάδα, ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ».
Άρα η ζημιά θα πλησιάσει το 1,5 δισ. ευρώ!
«Οι αποταμιευτές πληρώνουν το μάρμαρο στο άνευ προηγούμενου πακέτο διάσωσης της Κύπρου» γράφει χαρακτηριστικά το Reuters, σημειώνοντας πως το “χαράτσι” στις κυπριακές καταθέσεις είναι μία «ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης» από την τακτική των προηγούμενων διασώσεων. Στο ρεπορτάζ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός πως μεγάλο μέρος των καταθετών στο νησί είναι Ρώσοι που δεν κατοικούν στην Κύπρο.
“Σοκ στην Κύπρο – οι αποταμιευτές πλήττονται με το κυπριακό σχέδιο διάσωσης» γράφει το BBC.
Ακόμα και τα γερμανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την εξέλιξη με σκεπτικισμό: η Sueddeutsche Zeitung γράφει: «Το νησί σώθηκε, οι αποταμιεύσεις εξαφανίστηκαν».
Η γαλλική Le Monde κάνει λογοπαίγνια γράφοντας πως “ο πρόεδρος του Eurogroup μπορεί να ξεφυσά (souffler) αλλά οι Κύπριοι καταθέτες θα υποφέρουν (suffrir)”.
Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις της είναι μεγαλύτερες από την πραγματική της οικονομία επισημαίνει το CNN, ενώ οι Financial Times γράφουν για “σαρωτική σε κλίμακα και άνευ προηγουμένου στα τρία χρόνια της κρίσης απόφαση επιβολής κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις”. Και συμπληρώνει: «Ακόμα και η Ιρλανδία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας ήταν σχεδόν τόσο μεγάλος σε σχέση με την εθνική οικονομία όσο την Κύπρου, ποτέ δεν εξέτασε ένα τέτοιο μέτρο»…
«H Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζει τους αποταμιευτές της Κύπρου να πληρώσουν τη μισή διάσωση» γράφει και η ιστοσελίδα της El Pais. Mε αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, «για πρώτη φορά πρέπει να πληρώσουν και καταθέτες για πακέτο διάσωσης, ακόμη και κάτου των ευρωπαϊκών ορίων των 100.000 ευρώ».
Στο μεταξύ ο μοιραίος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Αναστασιάδης αναμενόταν κανονικά στην Κύπρο στις 14:30, αφού από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν θα αναχωρούσε το πρωί και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας. Όμως υποτίθεται ότι «έχασε» την πτήση και θα φτάσει τελικά στις 22:00 το βράδυ,
Στο μεταξύ μεγάά μέτρα ασφαλείας έχει αρχίσει να λαμβάνει η κυπριακή αστυνομία γύρω από το προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία υπό το φόβο επεισοδίων.
Τέλος ο Πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να απευθύνει αύριο διάγγελμα στο λαό προκειμένου να δικαιολογήσει αυτήν την απόφαση του Eurogroup.Νομοτελειακά βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει επέκταση του «κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων και πέραν του 6,75% για τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ και 9,9% για ποσά από 100.001 ευρώ και πάνω από δεύτερη απόφαση του Eurogroup, μετά την διαρροή του κλίματος και των όσων λέχθηκαν στο 12ωρο Eurogroup.
«Όταν ποινικοποιούν το γεγονός ότι οι καταθέσεις της Κύπρου είναι επτά φορές μεγαλύτερες από το ΑΕΠ του κράτους και δήθεν αυτό δεν είναι σωστό και χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως «πλυντήριο» της Ευρώπης» και ο Σόϊμπλε εκφράζει δήθεν αδιαφορία για το αν θα βγει η Κύπρος από την ευρωζώνη, τότε το δεύτερο «κούρεμα» είναι πολύ κοντά και θα είναι στο ύψος ή και πιο «βαθύ» του σημερινού» έλεγε πολύ γνωστός Έλληνας χρηματιστής στο defencenet.gr.
Αλλά όλα δείχνουν ότι σε λίγο κάτι ανάλογο έρχεται και στην Ελλάδα και μάλιστα φαίνεται ότι αυτό έρχεται πολύ σύντομα και με το δίλημμα έτοιμο: «Θέλετε κούρεμα καταθέσεων ή μείωση μισθών και συντάξεων;».
Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα λανσάρει η τρόικα το ερχόμενο καλοκαίρι ή και ενωρίτερα, δεδομένης τις αποτυχίας όλων των εισπρακτικών μέτρων. Τα περίπου 180 δισ. των ελληνικών καταθέσεων θα είναι, κατά τα φαινόμενα η δεξαμενή που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας!
Και επειδή στην χώρα λίγοι πλέον, συγκριτικά, έχουν σοβαρές καταθέσεις και οι πολλοί είναι αυτοί που παίρνουν μισθούς και συντάξεις, αυτό θα περάσει και πολύ πιο εύκολα απ’ότι πιστεύεται. Το ύψος του «κουρέματος» θα εξαρτηθεί από την ανάγκη σε ρευστότητα που θα έχει προκύψει το καλοκαίρι.
Οι τραπεζίτες στην Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή τρομοκρατημένοι από την παγκόσμιας πρωτοτυπίας απόφαση την οποία την χαρακτηρίζουν «τρομακτικά επικίνδυνη»: «Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους» αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο BHMA και η απάντηση είναι απλή : Κανένας και τίποτα….
Ηδη την Τρίτη αναμένεται φρενίτιδα αναλήψεων από της κυπριακές τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν στην Ελλάδα. Λαϊκή, Κύπρου κλπ, θα κάνουν πολύ καιρό να συνέλθουν.
Ότι και να λάει ο Στουρνάρας περί «εγγύησης καταθέσεων», ή ο Ο.Ρεν ότι «Δεν θα ξανασυμβεί». Ποιος τους πιστεύει μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί
Η ουσία είναι ότι οι Έλληνες καταθέτες στην Κύπρο θα χάσουν κάπου 1,5 δισ. ευρώ και ότι η μόνη ασφάλεια για τις καταθέτες σε Ελλάδα και Κύπρο δείχνει ότι βρίσκεται σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός ευρωζώνης…
defencenet

Σχολιαστε