Ξεκίνησε η «Τουρκική Βεντάλια» για Συρία και η κλιμάκωση Ισραήλ-Ιραν

Υπό την κάλυψη δύο μεγάλων αεροναυτικών ασκήσεων, μίας στο Αιγαίο και μίας που ξεκινά από το Καστελόριζο και φτάνει μέχρι βόρεια της Κύπρου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απλώνονται σε ένα μέτωπο που ξεκινά από τον κόλπο της Σμύρνης και φτάνουν μέχρι δυτικά του συριακού FIR. Το χαρακτηριστικό είναι ότι και στις δύο ασκήσεις συμμετέχουν ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, ενώ στην δεύτερη που γίνεται κοντά στο Καστελόριζο τη «Mavi Balina», συμμετέχουν και … πακιστανικές ναυτικές δυνάμεις.
Η πρώτη άσκηση που γίνεται στο Αιγαίο στην περιοχή του κόλπου της Σμύρνης την «Nusret 2012» συμμετέχουν σημαντικές ΝΑΤΟϊκες ναυτικές δυνάμεις με έμφαση στη ναρκαλιεία.
Σε περίπτωση έναρξης επιχειρήσεων στην Συρία θεωρείται ότι το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα με τις νάρκες που έχουν ποντίσει οι Σύροι κοντά στις ακτές τους. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην περιοχή του Κόλπου, όπου η δράση των ναρκαλιευτικών θα είναι εκ των ουκ άνευ.

Στην άσκηση που ξεκινά από το Καστελόριζο, συμμετέχουν αεροναυτικές δυνάμεις από  τις ΗΠΑ και το Πακιστάν και συγκεντρώνοντει μεγάλες δυνάμεις: Οκτώ κύρια σκάφη επιφανείας (φρεγάτες, αντιτορπιλικά, καταδρομικά) , τρία υποβρύχια, δύο σκάφη ανοικτής θαλάσσης της τουρκικής Ακτοφυλακής, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας , ελικόπτερα  καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μία μεγάλη ΤΑSMO σε μια περιοχή που εγγίζει την δυνητική ελληνική ΑΟΖ
Η άσκηση αυτή που διεξάγεται  από τις 5  έως τις  13 Νοεμβρίου  αποτελεί τον κύριο τομέα της άσκησης του τουρκικού Ναυτικού με κύρια σενάρια το ναυτικό αποκλεισμό, τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο κλπ.
Στην άσκηση «Νουσρέτ 2012»,  που διεξάγεται από 05  έως 15 Νοεμβρίου στο Αιγαίο έχουν προσκληθεί αξιωματικοί από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία συμετέχει  με μονάδες του Στόλου και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. 
Οπωσδήποτε η συγκέντρωση τόσο μεγάλης ναυτικής δύναμης και η εξάσκηση σε φωτογραφικά σενάρια κατά της Συρίας, μόνο τυχαία δεν είναι…

Σε κατάσταση επιφυλακής ο ισραηλινός Στρατός μετά την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, πρακτικά ένα στάδιο πριν την έναρξη επιχειρήσεων, έχουν τεθεί ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μετά την επίθεση που δέχτηκε περιπολός τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα υψίπεδα του Γκολάν από την πλευρά της Συρίας
Το ισραηλινό όχημα περιπολούσε στην περιοχή όταν δέχτηκε πυρά κατά την διάρκεια μαχών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ισλαμιστών ανταρτών στην εγκαταλελειμμένη πόλη Quneitra η οποία σημειωτέων βρίσκεται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα υψώματα του Golan. Αν και το πλήρωμα του οχήματος δεν τραυματίστηκε το όχημα υπέστη μεγάλες ζημιές και αναμφίβολα το περιστατικό αυτό αποτελεί εν δυνάμει επέκταση των συγκρούσεων στην Συρία και σε μία ακόμη γειτονική χώρα της Συρίας το Ισραήλ.
Στην συριακή περιοχή των υψωμάτων οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν και να ελέγξουν την πόλη Quneitra η οποία μετά τον πόλεμο του 1967 και 1973 έχει εγκαταλειφτεί και βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων Ισραήλ Συρίας η οποία ελέγχεται από τον ΟΗΕ. Μετά την απώλεια της πόλης οι συριακές δυνάμεις της 90ης Ταξιαρχίας αποσύρθηκαν από την περιοχή αναμένοντας ενισχύσεις ενώ συριακά ελικόπτερα και μαχητικά είχαν προετοιμαστεί για να υποστηρίξουν τα συριακά στρατεύματα.
Η κίνηση αυτή των Σύρων προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ισραηλινών οι οποίοι έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή για να εκτιμήσουν καλύτερα τις συριακές προθέσεις. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να σχετίζεται με την προσπάθεια των ανταρτών να εμπλέξουν ακόμη και το Ισραήλ στον απελπισμένο αγώνα τους να ρίξουν την κυβέρνηση Assad κατά το πρότυπο της επίθεσης με βλήμα όλμου στην συνοριακή τουρκική πόλη τον περασμένο μήνα όπου βρήκαν τον θάνατο πέντε Τούρκοι πολίτες.  
Λόγω της τεταμένης κατάστασης οι Ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με την Συρία και το Λίβανο βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η μετακίνηση 5000 ανδρών της Hizbollah στην Συρία και η εμπλοκή τους σε μάχες με τους αντάρτες, στην πόλη Χομς.
Μάλιστα οι άνδρες της οργάνωσης κατάφεραν να καταλάβουν από τους αντάρτες της πόλη Quseir η οποία βρίσκεται κοντά στην κοιλάδα Beqaa.Ηγέτης των δυνάμεων της  Hizbollah στην Συρία είναι ο  Ibrahim Aqil ο, οποίος συμμετείχε στην επίθεση κατά των Αμερικανών στην Βυρηττό το 1983 και αποτελεί ένα από τους πιο έμπιστους και έμπειρους αξιωματικούς της οργάνωσης.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Λαϊκές Επιτροπές του καταυλισμού Παλαιστίνιων προσφύγων Αl-Yarmouk στη Δαμασκό, απέκρουσαν τους τρομοκράτες του επονομαζόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» από το να διεισδύσουν στα προσφυγικά στρατόπεδα.

Σε χθεσινή ανακοίνωση τους οι Επιτροπές των Παλαιστινιακών καταυλισμών επισημαίνουν ότι “Ομάδες τρομοκρατών, μετά από την εμφάνιση μια νέας τρομοκρατικής ομάδας με την ονομασία “Liwa’a al-Asifah”, που ψευδώς επικαλείται ότι συμπεριλαμβάνει και Παλαιστίνιους αλλά μόνον ξένους μισθοφόρους, προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Αl-Yarmouk. Η προσπάθεια τους απέτυχε, απωθήθηκαν αλλά τραυμάτισαν Παλαιστίνιους και δολοφόνησαν δύο Παλαιστίνιους μάρτυρες, τους Tarek Sharif και Mansour Nahed”.
Συνεπώς είναι κατανοητή η ανακοίνωση των Λαϊκών Επιτροπών πως «κανένας δεν θα καθοδηγήσει και θα παρεκκλίνει του Παλαιστίνιους από τους στόχους του αγώνα και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη Συρία απέναντι στιςσυνομωσίες»!
Είναι ξεκάθαρο ότι οι μόνοι που υποστηρίζουν τους «εξεγερμένους» βρίσκονται εκτός Συρίας, καθότι μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες ανησυχούν απλούστατα για την βιολογική τους επιβίωση. Μιλάμε για τους Παλαιστίνιους που χαίρουν υψηλού βιοτικού επιπέδου στη Συρία λόγω Άσαντ, και τους Χριστιανούς, Σιίτες, αλλά και τους Αλαουίτες, που χαίρουν απόλυτης θρησκετικής ελευθερίας. Για ποιό λόγο να υποστηρίξουν τρελούς σαλαφιστές που έχουν μαζευτεί από όλα τα μέρη της γης;
defencenet

Σχολιαστε