ΝΔ & ΠΑΣΟΚ: Δεν συμπληρώνουν 151 βουλευτές ….Στη Βουλή ΛΑΟΣ και Οικολόγοι ?

Τα τελικά αποτελέσματα όπως μεταδίδονται αυτή την στιγμή δίνουν 7 κόμματα στην Βουλή, αλλά φαίνεται ότι το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι εισέρχονται στη Βουλή, ενώ αντίθετα,  δεν κερδίζει θέση στην Βουλή η ΔΗΣΥ.
Συγκεκριμένα η ΝΔ κερδίζει 19,18% και 109 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3% και 50 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 13,63% και 42 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,5 και 32 έδρες, ΚΚΕ 8,46% και 26 έδρες, Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή 7% και 22 έδρες και Δημοκρατική Αριστερά 6% και 19 έδρες.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν τις 151 έδρες, καθώς είναι βέβαιο ότι ή το ΛΑΟΣ ή οι Οικολόγοι ή και οι δύο όπως είναι πιθανότερο, θα τους κόψουν έδρες.
«Τεράστιες απώλειες για τα δύο κόμματα του ελληνικού συνασπισμού»: Το βρετανικό ΒBC βλέπει στα exit poll την οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας, σημειώνοντας επίσης την πανυγηρική είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Μετά τη δημοσίευση των πρώτων exit poll για τις ελληνικές εκλογές, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, γράφει για τις «δραματικές απώλειες» των δύο μεγάλων κομμάτων, βλέποντας τους Έλληνες να «ψηφίζουν κατά των μέτρων λιτότητας». «Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζοσπαστικότερους σχηματισμούς» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Ανάλογη η εικόνα που μεταφέρει το site tου Spiegel, που ενημερώνει σε μορφή live blog παράλληλα για τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και Σλέσβιχ-Χολσταϊν: «Τιμωρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνητικός συνασπισμός», διαβλέποντας -βάσει των exit poll- κίνδυνο ακυβερνησίας.

«Η ελληνική άκρα Αριστερά προετοιμάζεται για δυνατό αποτέλεσμα», γράφουν χαρακτηριστικά οι Financial Times, οι οποίοι έχουν στην ιστοσελίδα τους πρώτο θέμα τις ελληνικές εκλογές και δεύτερο τις γαλλικές (όπου δεν είχαν κλείσει οι κάλπες βέβαια).

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «οι Έλληνες πήγαν στις κάλπες με οργή και αμφιβολίες για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», ενώ το BBC εμφανίζεται εξαιρετικά προσεκτικό στις διατυπώσεις του αναφέροντας ότι «τα exit polls των ελληνικών βουλευτικών εκλογών δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν βαριές απώλειες».

Το Reuters μεταδίδει από την Ελλάδα ότι «οι Ελληνες ψηφοφόροι οργισμένοι από τις οικονομικές δυσχέρειες που υφίστανται ερημώνουν, σύμφωνα με τα exit polls, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον της χώρας στη ζώνη του ευρώ».

Αναφερόμενο στα αποτελέσματα έξι διαφορετικών εταιρειών δημοσκοπήσεων, το Reuters σημειώνει ότι «τα δύο κόμματα που στήριξαν τη διάσωση της χώρας από την χρεοκοπία, βάσει του προγράμματος που κατήρτισαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, πιθανότατα δεν έχουν την απαραίτητη στήριξη για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση».
Στην εκτίμηση ότι τρία κόμματα – η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – «παλεύουν για την πρώτη θέση στις εκλογές της Ελλάδας» προέβη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Επικαλούμενο το exit poll των τεσσάρων καναλιών που μεταδόθηκε στις 7.00 μμ ακριβώς, το πρακτορείο απέστειλε ένα λακωνικό τηλεγράφημα λίγα λεπτά μετά, όπου αναφέρεται : «Ενα exit poll που έγινε από ελληνικά ΜΜΕ δείχνει ότι τρία κόμματα συναγωνίζονται για την πρώτη θέση στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της χώρας, χωρίς να προηγείται ξεκάθαρα κάποιο και χωρίς να διασφαλίζει κανένα τις ψήφους για αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Επίσης ειδική μνεία γίνεται στο εθνικό κόμμα της Χρυσής Αυγής «η οποία προβλέπεται ότι θα κερδίσει αρκετές ψήφους για να εισέλθει στη Βουλή, με ποσοστό από 6 έως 8%, πολύ πάνω από το όριο εισόδου του 3%».

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της Public Ιssue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε έδρες τα κόμματα θα έχουν τις εξής έδρες στη Βουλή:

Σχολιαστε