Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ!

Το χατίρι της Μέρκελ και των εγκληματιών της τοκογλυφίας κάνει και πάλι ο Σαμαράς. Ενώ το χρέος της χώρας έχει πάψει προ πολλού να είναι βιώσιμο (δεν ήταν καν από την πρώτη στιγμή της κρίσης), κάνει την πάπια και αφήνει την Μέρκελ να αποφασίζει για μας ότι “είναι β ιώσιμο” και να ξεσκίζει τον λαό με μέτρα ατελέσφορα και χωρίς αντίκρισμα!


Στο μεταξύ άγριος… καβγάς για το θέμα, μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε χώρα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

ΔΝΤ και Ευρώπη αδυνατούν εδώ και μήνες να «γεφυρώσουν» το χάσμα αναφορικά με το ποιος θα πρέπει να καλύψει το κενό χρηματοδότησης στην Ελλάδα.

Η διαμάχη, όμως, που υπάρχει στους κόλπους της τρόικας για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους δημιουργεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Οπως σχολιάζει το πρακτορείο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ ασκούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο η Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους μηχανισμούς στήριξης, αντιστέκεται χαρακτηρίζοντας μία τέτοια κίνηση ως παράνομη. Μάλιστα η Ανγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να αποφύγει τις απώλειες για τους Γερμανούς φορολογούμενους πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι για να πετύχει η Ελλάδα τον στόχο μείωσης του χρέους στο 120% θα πρέπει το χρονικό όριο να μετατεθεί για το 2022, από το 2020 που είναι σήμερα. Ομως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παρενέβη, επιμένοντας στις θέσεις του Ταμείου.

Αυτό προκάλεσε την «έκρηξη» του κ. Γιούνκερ, ο οποίος σε αυστηρό τόνο είπε απευθυνόμενος στην επικεφαλής του ΔΝΤ: «Εγώ δεν αστειεύομαι». Οπως ήταν φυσικό η Κριστίν Λαγκάρντ εξοργίστηκε και κουνώντας το κεφάλι της ανταπάντησε: «Κατά τη γνώμη μας η κατάλληλη ημερομηνία για τη μείωση του χρέους στο 120% είναι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις». Απευθυνόμενη, δε, σε συνεργάτες της είπε φανερά εκνευρισμένη: «Ποτέ δεν συμφωνήσαμε κάτι τέτοιο και κυρίως δεν εξουσιοδοτήσαμε τον κ. Γιούνκερ να προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις».

Η αναβολή της απόφασης για την απελευθέρωση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας εκθέτει, σύμφωνα με τους «FT», τη βαθιά διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά την «τύχη» του ελληνικού χρέους. Μια διαφωνία, η οποία εκφράζεται πλέον ανοιχτά.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, «η δημόσια αντιπαράθεση Γιούνκερ – Λαγκάρντ αποτελεί απλώς έκφραση μιας σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, η οποία υποβόσκει εδώ και μήνες», με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προκρίνει ως αξιόπιστη λύση ένα «γερό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αφού συνεπάγεται απώλειες για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.

Σχολιαστε