Η επιτροπή Αναφορών της Ε.Ε δικαίωσε τους Λευκιμιώτες και «ακυρώνει» τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ λόγω καταστροφής του περιβάλλοντος

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΒΟΥΒΑ ΤΩΡΑ.ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ  ΤΑΠΕΙΝΩΣΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΡΙΞΑΝ ΞΥΛΟ & ΧΗΜΙΚΑ  ΜΕ ΤΑ ΜΑΤ και ΤΟΥΣ ΣΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.ΤΩΡΑ ΛΕΥΚΙΜΙΩΤΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΠΗΔΗΞΤΕ ΤΟΥΣ 

Μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα με θεσμούς και θεσμικούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της πατρίδας μας, εμείς οι Λευκιμμιώτες, δικαιωθήκαμε σήμερα 12/02/2014 από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

 Συγκεκριμένα μετά την επίσκεψη κλιμακίου από ευρωβουλευτές  στις 20/9/2013 στον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας και με βάση τα στοιχεία που συνέλεξαν και προσκόμισαν στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ πρότειναν και ψήφισαν τροπολογία για τη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας.


Οι λόγοι που αναφέρονται στην τροπολογία (υδροφόρος ορίζοντας, γη υψηλής παραγωγικότητας κ.λ.π.)και στο τελικό συμπέρασμα για να μη λειτουργήσει  ο ΧΥΤΑ είναι οι ίδιοι με αυτούς που εμείς, οι Λευκιμμιώτες, επικαλούμαστε από την πρώτη στιγμή του αγώνα μας. Όμως κανείς από τους αρμόδιους  δεν κάθισε με σοβαρότητα να μας ακούσει.

 Προσπαθήσαμε με κάθε νόμιμο  τρόπο να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και το δικαίωμα μας να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στον τόπο μας  και δεχτήκαμε την καταστολή  και την ταπείνωση.  Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά αυτόν τον αγώνα(θάνατος, ξυλοδαρμοί, χημικά, εξευτελισμός, δικαστήρια που ακόμη και σήμερα εκκρεμούν !

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. έρχεται σήμερα με αυτήν της την απόφαση να επιβεβαιώσει τους φόβους μας  για τη λάθος χωροθέτησης του ΧΥΤΑ και τους κινδύνους για τη μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος που θα επιφέρει ενδεχόμενη λειτουργία του.

Όμως η απόφαση αυτή δε συμβάλλει στη λύση του προβλήματος   που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού μας. Οχτώ χρόνια  μετά τη μαζικοποίηση  του αγώνα  μας  και παρόλο που αυτός  αποτέλεσε  το έναυσμα για συζητήσεις  και εξαγγελίες   των τότε θεσμικών και των σημερινών διαδόχων τους μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πρόοδος.
    
      Αισθανόμαστε δικαιωμένοι αλλά δεν εφησυχάζουμε.  Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε!
                                                                                                Λευκίμμη 16-02-2014

 Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λευκίμμης «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ»

1 comment

  1. Η χαρμόσυνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών της ΕΕ δεν απαλλάσσει των ευθυνών του Πολιτιστικού Συλλόγου και της Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ. Όχι μόνον τα δραματικά επεισόδια θα είχαν αποφευχθεί αλλά και το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα είχε λυθεί με τον καλύτερο τρόπο εάν ο Σύλλογος και η Επιτροπή Κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης είχαν προτάξει και υλοποιήσει την εγκεκριμένη με μεγάλη πλειοψηφία από την Συντονιστική επιτροπή και τεράστια αποδοχή από του πολίτες, πρόταση για Αποκεντρωμένη Αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων. Αντ’ αυτού ενέμεινε στην αντιπολιτευτική αντιπαλότητα, στο δόγμα «Μακρυά από τον τόπο μου και όπου θέλει ας πάνε» και στην κρατιστική αντίληψη «Δεν είναι υπόθεση των πολιτών η διαχείριση των σκουπιδιών τους». Το κόστος αυτής της πολιτικής δεν το πλήρωσε μόνον η Μαρία που έχασε την ζωή της και όσοι εκ των πολιτών σέρνονται ακόμη σε δίκες αλλά το πληρώνει και το περιβάλλον και το σύνολο των πολιτών και στο μέλλον θα το πληρώσουν πολύ περισσότερο από την αύξηση των σχετικών Δημοτικών τελών.

    Απάντηση

Σχολιαστε