«Γκρέμισαν» την προστασία πρώτης κατοικίας

plistiriΑνατροπές στους πλειστηριασμούς και για τους οικονομικά αδύναμους

Περισσότερη δημιουργική ασάφεια και «διάτρητο» δίχτυ προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς διακρίνει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για την εφαρμογή της συμφωνίας «δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του.

Νομικές πηγές ανέφεραν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως πυκνώνουν τα «σύννεφα» ακόμη και πάνω από την κύρια κατοικία των φτωχών που διατεινόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ότι προστατεύεται πλήρως – η λεγόμενη οριζόντια προστασία για το 25% των «κόκκινων» οφειλετών στεγαστικών δανείων.

Τι αλλάζει

Κι αυτό, καθώς ενισχύεται ο ρόλος των τραπεζών, αφού με τις τελευταίες αλλαγές στις διατάξεις του νόμου εισάγεται ως προσθήκη-«παγίδα» η έννοια του συνεργάσιμου δανειολήπτη, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών. Γεγονός που δίνει το δικαίωμα στην τράπεζα, στην περίπτωση που δεν είναι συνεργάσιμος, να μη δεχτεί τη ρύθμιση που επιδιώκει ο «κόκκινος» οφειλέτης.

Υπενθυμίζεται πως επί της ουσίας συνεργάσιμος είναι ο δανειολήπτης που είναι πρόθυμος να παρέχει στην τράπεζα οικονομικά στοιχεία και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο του ζητηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο θα λαμβάνονται υπόψη και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλ. οι δαπάνες για διατροφή, ένδυση και υπόδηση, λειτουργικά έξοδα κατοικίας, μετακίνηση, επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας κ.λπ.).

Επίσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει ποσό τέτοιο ώστε οι πιστωτές του να μη βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού).

el typos

Δείτε περισσότερα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button