Απλοί πολίτες ομολογιούχοι έχασαν τα χρήματα τους εν μια νυκτί και «δικαιώθηκαν» απο το ΣΤΕ….Η διαδικασία του PSI κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος και των νομοθετικών προβλέψεων!!

ΣΤΕ – Αυτοί που έκριναν συνταγματικό το μνημόνιο τώρα λένε ότι το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου κινείται εντός του ορίων του Συντάγματος ! ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ 

Η αμφιλεγόμενη διαδικασία του PSI για το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου κινείται εντός του ορίων του Συντάγματος, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Απόφαση βαρύνουσας πολιτικής σημασίας με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012, έλαβε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με μεγάλη πλειοψηφία έκρινε ότι η αμφιλεγόμενη διαδικασία του PSI κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος και των νομοθετικών προβλέψεων!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές έπειτα από κυοφορία αρκετών μηνών και αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών (η τελευταία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα) αποφάνθηκαν, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, ότι πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους οι προσφυγές κατά του PSI που κατατέθηκαν από ομολογιούχους επενδυτές. Η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη και επομένως δεν έχει διατυπωθεί το πλήρες σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ωστόσο η βασική επιχειρηματολογία στην οποία θεμελιώθηκε η άποψη της πλειοψηφίας περί συνταγματικότητας των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου Οικονομικών για την τροποποίηση των «επιλέξιμων τίτλων», την έκδοση νέων ομολόγων του Δημοσίου κ.λπ. είναι ότι το κούρεμα δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εκριναν δηλαδή ότι έγινε με θεμιτούς τρόπους και αντικειμενικά κριτήρια χωρίς να παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις, όπως το άρθρο 4 περί ισότητας των πολιτών.

Το δικαστήριο τάχθηκε με την πλευρά του Δημοσίου και έβαλε σφραγίδα νομιμότητας στην όλη διαδικασία του PSI, δεχόμενο ότι στη ζυγαριά της στάθμισης μεταξύ δημοσίου συμφέροντος λόγω της οικονομικής κρίσης από τη μια πλευρά και οικονομικής απώλειας που υπέστησαν χιλιάδες ομολογιούχοι από την άλλη, προέχει το συμφέρον του Δημοσίου.

Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο, με συγκεντρωμένους έξω από το δικαστικό μέγαρο εκατοντάδες ομολογιούχους, αγόρευσαν 27 δικηγόροι, που εκπροσώπησαν και τις δύο πλευρές. Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 7.000 επενδυτές, μεταξύ των οποίων φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κ.λπ. Στις αιτήσεις τους υποστήριζαν ότι το κούρεμα, που οδήγησε σε υπερβολική μείωση της περιουσίας τους, τους επιβλήθηκε αναγκαστικά, χωρίς διαπραγμάτευση, παρά τις αντιρρήσεις τους και με διαδικασίες που δεν συνάδουν προς το μοντέλο της εθελοντικής συμμετοχής.

Επικαλούνταν ότι το κούρεμα παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συνταγματικού Χάρτη, από την αρχή της αναλογικότητας και τη θεμελιώδη αρχή της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος μέχρι την οικονομική ελευθερία και την προστασία της περιουσίας.

1 comment

 1. Οι πάντες, αντιπολίτευση, νομικοί και απλοί πολίτες λένε ότι όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση, μνημόνια, ΠΝΠ, υπερφορολόγηση, επιστρατεύσεις, χαράτσια, εκποίηση δημοσίου πλούτου, κλείσιμο ΕΡΤ, κούρεμα ομολόγων κ.λ.π. είναι αντισυνταγματικά. Είναι όμως πράγματι αντισυνταγματικά ή όχι;

  Αν είναι αντισυνταγματικά τότε θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, στέλνοντας τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος Αν όμως όλα είναι συνταγματικά τότε θα πρέπει να σιωπήσουμε και να τα εφαρμόσουμε αγόγγυστα. Ποιος είναι αρμόδιος να μας το πει αυτό; Προφανώς τα ελληνικά δικαστήρια και κυρίως τα ανώτατα όπως το ΣτΕ. Όπως όμως βλέπουμε, το ΣτΕ κρίνει όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης ως σύμφωνες με το Σύνταγμα.

  Εφόσον το ΣτΕ τα βγάζει όλα συνταγματικά, τότε δύο τινά συμβαίνουν.

  Είτε το Σύνταγμα εφαρμόζεται επακριβώς από την κυβέρνηση, είτε το ΣτΕ παραβιάζει και αυτό το Σύνταγμα βγάζοντας τις αντισυνταγματικές πράξεις της κυβέρνησης ως συνταγματικές. Εσείς τι λέτε ότι συμβαίνει;

  Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να αλλάξουμε Σύνταγμα και ΣτΕ; Μήπως;

  Πέτρος Χασάπης

  Απάντηση

Σχολιαστε