Αλλοδαπός μαχαίρωσε τη γραμματέα ανακρίτριας στην Ευελπίδων

Άγνωστος μαχαίρωσε τη γραμματέα του Πρωτοδικείου Αθηνών στο κτίριο 10 της οδού Ευελπίδων, όπου στεγάζονται τα ανακριτικά γραφεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υπάλληλος έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και στην πλάτη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η κατάστασή της κρίνεται σταθερή.
Ο δράστης συνελήφθη επί τόπου και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ιρακινής καταγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλλοδαπός ήταν κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών. Είχε απολογηθεί πριν λίγες ημέρες και είχε αφεθεί ελεύθερος.
Σήμερα πήγε στα δικαστήρια για να παραλάβει τη σχετική διάταξη σύμφωνα με την οποία αφήνονταν ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Την ώρα όμως που η άτυχη γυναίκα τον εξυπηρετούσε, εκείνος της επιτέθηκε και την μαχαίρωσε στο χέρι, στο κεφάλι και στον θώρακα.

O δικαστικός και νομικός κόσμος καταδικάζει την απρόκλητη εγκληματική ενέργεια με μαχαίρι σε βάρος της δικαστικής υπαλλήλου, γραμματέως της 28ης Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ κατέρχονται σε στάσεις εργασίας τόσο οι δικαστές όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι, μετά από αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αφού εκφράζει τη συμπαράστασή της προς την δικαστική υπάλληλο και της εύχεται ολόψυχα γρήγορη ανάρρωση, καταδικάζει «την εις βάρος της απρόκλητη εγκληματική ενέργεια, η οποία προστίθεται στη σειρά των αλλεπάλληλων και συχνών επιθέσεων εναντίον της Δικαιοσύνης (εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της Ένωσής, βομβιστικές ενέργειες σε κατοικίες δικαστικών λειτουργών και σε δικαστικά καταστήματα)». 
 Παράλληλα, η ΕΔΕ διαμαρτύρεται «έντονα για την ολιγωρία των αρμοδίων και για την μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων ασφαλείας, παρά την υποβολή από μέρους μας επανειλημμένων σχετικών αιτημάτων και παρά την συνέχιση παρόμοιων ανησυχητικών και επικίνδυνων ενεργειών». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι δικαστές και οι εισαγγελείς, αποφάσισαν τη διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων όλης της χώρας, την ερχόμενη, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. Από την άλλη πλευρά, η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση σε βάρος της δικαστικής υπαλλήλου, ενώ «θέτει και πάλι στους αρμοδίους το θέμα ασφάλειας και φύλαξης των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, για λογαριασμό όλων των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά και των πολιτών». 
 Η ομοσπονδία αποφάσισε για την ερχόμενη Δευτέρα, τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας, από 12 το μεσημέρι έως το τέλος του ωραρίου (3μ.μ.) και συγκέντρωση σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν συμβολικές ολιγόλεπτες καταλήψεις των εισόδων των δικαστικών κτηρίων πριν την έναρξη των συνεδριάσεων. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος σε δήλωση του επισημαίνει ότι «δυστυχώς, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αφού όλοι θυμόμαστε, μεταξύ πολλών άλλων, τόσο τη δολοφονία συμπολίτη μας και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμη πριν από ένα χρόνο, στο κτήριο 9 του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και την πρόσφατη τρομοκρατική απόπειρα που σημειώθηκε στο κτήριο 6 του Δικαστηρίου». Παρόμοια γεγονότα, σημειώνει Γιάννης Αδαμόπουλος «καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και μέτρων φύλαξης στους χώρους των δικαστηρίων, με άμεσο αντίκτυπο στον τομέα της ασφάλειας για όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή τυγχάνει να διέρχονται από τους χώρους αυτούς – δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απλοί πολίτες». 
 Με πλήρη συνείδηση ότι στη θέση των θυμάτων μπορεί αύριο να είναι κάποιος από εμάς, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ: α) δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους δικαστικούς υπαλλήλους και σε όλους όσους εργάζονται υπό ιδιαίτερα αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, προκειμένου, παρά την εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, η απονομή της Δικαιοσύνης να είναι ακόμα δυνατή, β) καλούμε για ακόμα μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να λάβει, όπως έχει υποχρέωση, όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στους χώρους των δικαστηρίων και τη διασφάλιση των συλλειτουργών στην απονομή της Δικαιοσύνης από πράξεις βίας και, εν γένει, από παράνομες ενέργειες ή από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στο έργο τους, γ) θέτουμε εαυτούς στη διάθεση των αρμοδίων φορέων προκειμένου να συμβάλουμε και εμείς με όποιο τρόπο μπορούμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε μέχρι σήμερα, στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρότατου ζητήματος της ασφάλειας αλλά και όλων των πρακτικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν την άσκηση των καθηκόντων όλων όσων εμπλέκονται καθημερινά με αυτό».

Σχολιαστε