Άσκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική με απάντηση Ρωσίας και κολοσσιαία άσκηση αεραπόβασης με 20.000 αλεξιπτωτιστές!

Δεκατρείς χώρες συμμετέχουν στην μεγάλη ναυτική άσκηση που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ στη Βαλτική θάλασσα.
Τόσο  με τη συγκεκριμένη  άσκηση όσο και με την παρουσία τριών σκαφών επιφανείας στη Μαύρη Θάλασσα το ΝΑΤΟ επιχειρεί να περάσει στη Ρωσία το μήνυμα της ναυτικής υπεροχής και του ενδεχόμενου σε περίπτωση κρίσης του ναυτικού αποκλεισμού του κύριου ρωσικού ναυστάθμου της Βαλτικής αλλά και όλης της Μαύρης θάλασσας.

Βέβαια στο σημείο δεν υπολογίζουν ούτε τα Tu-22M3 με τους πυραυλους αέρος;-επιφανείας ούτε φυσικά τα βλήματα εδάφους επιφανείας Yakhont (P-800 Oniks).
Πιο συγκεκριμένα στη Μαύρη Θάλασσα επιχερούν το αμερικανικό καταδρομικό μάχης Vella Gulf κλάσης Ticonderoga η γαλλική φρεγάτα Surcouf (F711)κλάσης La Fayette και το ιταλικό κατασκοπευτικό σκάφος Electra.
Μέσα σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα το ΝΑΤΟ  πραγματοποιεί την άσκηση με την επωνυμία BALTOPS 2013 (επιχειρήσεις στη Βαλτική) η οποία ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 21 του μήνα.
Από αμερικανικής πλευράς στην BALTOPS πρόκειται να συμμετάσχουν  1300 άτομα προσωπικό το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων και διοίκησης/ελέγχου USS Mount Whitney (LCC 20), το αντιτορπιλικό USS Oscar Austin (DDG 79) κλάσης Arleigh Burke και στρατιώτες από την μονάδα εκστρατείας Expeditionary Strike Group 2.
Ταυτόχρονα η αμερικανική συμμετοχή θα είναι ενισχυμένη και από «δυνάμεις» των ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής αλλά και από τι επιτελείο του 6υου Στόλου στη Νάπολη.
Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της συμμετοχής στην άσκηση χωρών που δεν είναι μέλη κράτη του όπως η Φινλανδία και η Σουηδία αλλά ούτε καν ανήκουν στην ευρωπαϊκή Ήπειρο αλλά στην Ευρασία όπως η Γεωργία!
Και μόνο το γεγονός αυτό ότι μια ευρασιατική χώρα μετέχει σε άσκηση στην Βαλτική είναι ικανό να προκαλέσει ισχυρό εκνευρισμό στη Μόσχα και ότι αυτό συνεπάγεται.
Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι έχουν στο πλευρό τους ένα μεγάλο συνασπισμό χωρών σε περίπτωση κρίσης με την Ρωσία. Έτσι εκτός των ΗΠΑ στην άσκηση συμμετέχουν ακόμη η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία η Σουηδία και η Βρετανία. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Telegraph η Βρετανία απέστειλε στην περιοχή για να συμμετάσχει στην άσκηση μια φρεγάτα Type 23 την HMS Montrose,.
Μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του Βρετανού υπουργού Άμυνας  «Η κατάσταση στην Ουκρανία συνεχίζει να αναστατώνει τον κόσμο και στρατιωτική συνεισφορά μας σε αυτές τις ασκήσεις,  περιλαμβάνουν και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών Typhoon που ήδη  συμμετέχουν  σε εναέριες περιπολίες του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής»,.
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα λάβουν  μέρος σε τρεις τουλάχιστον  δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα, προκειμένου να αποδείξουν τη δέσμευσή τους προς τους συμμάχους στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Λονδίνο θα στείλει επίσης σε Εσθονία και Λετονία πάνω από εκατό Βρετανούς  στρατιώτες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις  νατοϊκές ασκήσεις  με την επωνυμία «Sabre Strike 2014».
Αν και στα σενάρια της άσκησης αναφέρονται γενικόλογες κατευθύνσεις όπως πραγματοποίηση αποστολών για την εγκαθίδρυση κλίματος σταθερότητας και επίδειξης αφοσίωσης του ΝΑΤΟ στους συμμάχους του στην Α. Ευρώπη εντούτοις πληροφορίες θέλουν να πραγματοποιούνται πιο σύνθετα σενάρια.
Αυτό σε σχέση με το γεγονός ότι ο κεντρικός ναύσταθμος του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής βρίσκεται στο Καλίνινγκραντ ενώ υπάρχει ακόμη μια βάση στον Κόλπο της Φινλανδίας στην περιοχή του Kronshtadt.
Το παραπάνω σημαίνει πως η περιοχή της Βαλτικής και για τις επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα «θερμή» καθώς θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει ρωσική αντίδραση με πτήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών Tu-22M3 Blinder αλλά και μαχητικών αεροσκαφών που θα τα συνοδεύουν.


Η μεγαλύτερη, από όλες τις απόψεις, άσκηση αεραπόβασης στην στρατιωτική ιστορία θα εκτελεστεί στα μέσα Ιουνίου σε 15 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοδσπονδίας με την συμμετοχή τριών Ταξιαρχιών αλεξιπτωτιστών και προσωπικού ειδικών δυνάμεων.
Συνολικά θα πέσουν με το αλεξίπτωτο 20.000 άνδρες από όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του ρωσικού Στρατού και θα πραγματοποιηθούν συνολικά 22.000 άλματα (ορισμένες ειδικές μονάδες Spetznaz θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από μία πτώσεις ανά μέλος του προσωπκού τους.
Ως φορείς της τεράστιας δύναμης θα είναι τα μεταφορικά αεροσκάφη lyushin Il-76 και από αεροσκάφη An-26, An-2 και ελικόπτερα Mi-8.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των αερομεταφερόμενων στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας , Γιεβγκένι Μεσκόφ, στις εκπαιδευτικές ασκήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα ειδικά συστήματα αλεξίπτωτου Arbalet-1 και Arbalet-2, που χρησιμοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες, ιδίως στον Βόρειο Πόλο.
Η τεράστια αυτή δύναμη (η οποία αποτελεί εν τούτοις μόνο το ένα τρίτο του προωσπικού που έχει εκπαιδευτεί να σε πτώση με ελεξίπτωτο από τους νυν υπηρετούντες στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις) πιθανότατα είναι και η μεγαλύτερη αερομεταφερόμενη δύναμη στην ιστορία ακόμα και συγκρινομενη με τις μάζες των αεραποβάσεων του Β’ΠΠ.
Ούτε στις μεγάλες ασκήσεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας δεν είχε υπάρξει τέτοιας έκτασης χρήση αλεξιπτωτιστών
Σημειολογικά, μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση, σε μία στιγμή που Ρωσία και ΝΑΤΟ δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε ένα ιδιότυπο μπα-ντε-φερ και την άσκηση BALTOPS 2014 η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό στην Ρωσία (διαβάστε σχετικά εδώ)
Ο εκνευρισμός της Ρωσίας εντοπίζεται στην συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Φινλανδία και η Σουηδία αλλά ούτε καν ανήκουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά στην Ασία
όπως η Γεωργία!
Που σημαίνει ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο που η Μόισχα θεωρεί ότι αποσκοπεί στον στρατηγικό «στραγγαλισμό» της.
Να σημειώσουμε ότι η αεροαποβατική άσκηση και ειδικά αυτής της έκτασης μόνο ως επιθετική άσκηση μπορεί να χαρακτηριστεί και μάλιστα για την διενέργεια πρώτου πλήγματος…
defencenet

Σχολιαστε